Candidații pentru funcțiile de miniștri vor fi audiaţi

Realizator: Cristian Bâcâin – Candidații propuși de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru funcțiile de miniștri sunt audiați astăzi în comisiile de specialitate. Audierile încep la ora 10:00 și se vor încheia în această seară după ora 20:00, potrivit calendarului adoptat de conducerea Camerei Deputaților. Votul în plen este programat pentru mâine. Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a depus ieri la Parlament lista cu miniștrii și programul de guvernare care conține în primul rând, măsuri pentru combaterea pandemiei. Amalia Bojescu transmite:

Reporter: Amalia Bojescu – Miniştrii propuşi de premierul desemnat, Dacian Cioloş, trebuie să treacă astăzi testul audierilor în comisiile de specialitate. În fața senatorilor și deputaților, vor veni foști miniștri în guvernul Florin Cîțu, între care Stelian Ion, propus la Justiție, Ioana Mihăilă la Sănătate, sau Cătălin Drulă la Transporturi. Dan Barna este propus să ocupe portofoliul de la Externe. Printre numele noi sunt Mihai Goțiu, Alin Stoica la Interne sau Nicu Fălcoi la Ministerul Apărării. Decizia USR de a merge în Parlament cu un guvern minoritar a fost luată după ce negocierile cu foștii parteneri de guvernare, pentru refacerea coaliţiei, au eșuat. Președintele Dacian Cioloș, premier desemnat, face din nou un apel la responsabilitate din partea forțelor politice parlamentare.

Dacian Cioloş: Programul nostru poate să pară dur, dar e necesar pentru că în situații excepționale, e nevoie și de măsuri excepționale. Avem priorități pe domeniul sanitar, economic, energetic, lansarea Planului de Redresare și Reziliență și toate celelalte măsuri care presupun pregătirea pentru trecerea peste iarnă. Sperăm ca forțele politice din Parlament să înțeleagă urgența și să acționeze cu bună credință.

Reporter: PNL şi UDMR nu doresc reluarea colaborării cu USR, întrucât fostul partener de guvernare a votat o moțiune împotriva Executivului din care a făcut parte. Liberalii au pregătit deja mai multe observații asupra programului de guvernare propus. Nici PSD nu susține un guvern condus de Dacian Cioloș, pe care îl acuză de iresponsabilitate pentru că prelungește criza politică. Social-democrații insistă în continuare pentru organizarea alegerilor anticipate și cer ca, până la acel moment, guvernarea să fie asigurată de către tehnocrați. În aceste condiții, sunt șanse mici ca Guvernul Cioloș să treacă în Parlament. Pentru a fi învestit are nevoie de 234 de voturi, iar USR are numai 80 de parlamentari. Votul în plenul reunit este programat pentru mâine la ora 10:00.#HUN/lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 octombrie