Candidaţii propuşi de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi în comisii

La această oră încep la Parlament audierile miniștrilor propuși de premierul desemnat, Dacian Cioloş, să facă parte din viitorul guvern. Audierile durează până diseară, iar mâine este așteptat votul final. Redactorul nostru, Alina Bordeiașu, urmărește subiectul și vine cu primele informații în direct. Bună dimineața, Alina, te ascultăm.

Reporter: Bună dimineaţa. Programul audierilor în comisii va începe în scurt timp. Candidații au la dispoziție, în medie, câte o oră pentru a-şi prezenta proiectele și pentru a răspunde la întrebările parlamentarilor. Timp de discuții mai mare a fost alocat pentru Sănătate, Educație și Justiție.

Audierile celor 18 candidați propuși de USR pentru funcțiile de miniștri se vor încheia în această seară, după ora 20:00. Printre primii audiați sunt candidații nominalizați la Cultură, Cercetare, Ministerul Apărării și cel al Afacerilor Externe. Candidații vor primi avize în comisiile de specialitate, avize care sunt consultative.

Votul de încredere asupra listei Cabinetului Cioloș va avea loc mâine. Pentru a fi învestit, guvernul are nevoie de 234 de voturi, iar USR are numai 80 de parlamentari. Până acum niciun partid nu și-a anunțat susținerea pentru Cabinetul Cioloș. În urmă cu câteva minute, președintele PNL, Florin Cîțu, preciza că la votul de mâine parlamentarii partidului vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota. El s-a declarat nemulțumit de faptul că, potrivit programului de guvernare prezentat de Dacian Cioloș, Apărarea nu mai primește 2% din buget, ceea ce, spune el, reprezintă o încălcare a angajamentelor NATO. Deocamdată atât. Vom reveni./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 octombrie