De ce nu se vaccinează românii?

Specialişti, autorități, oameni care au făcut vaccinul, se întreabă de ce nu vor și ce ceilalţi să se imunizeze?

În ţările avansate, unde majoritatea populației este vaccinată, spitalele pot primi pacienți și nu se moare ca la noi, pentru că infecția la cei imunizați, dacă apare, nu se manifestă mai grav decât o gripă. Şi atunci, noi de ce nu ne vaccinăm? Felicia Ristea de la Radio România Timișoara, a încercat să afle răspunsul de la oameni obișnuiți și de la specialiști.

-: Eu chiar că nu vreau! De ce aș vrea? Chiar nu vreau, indiferent ce se întâmplă.

Reporter: Spuneți-mi de ce nu vor oamenii să se vaccineze?

-: Nu pot să îmi dau seama de ce se ia lumea numai după Facebook și după alte chestii care nu ești sută la sută sigur. Cine poate să fie sigur de acolo?

Reporter: Profesorul Adina Baya, de la Universitatea de Vest Timișoara, spune că sunt trei motive pentru care oamenii nu vor să se vaccineze.

Adina Baya: Capacitatea românilor de a distinge știrile false de cele reale este extrem de mică. La asta trebuie să adăugăm şi faptul că spațiul public a fost invadat de informații contradictorii și inclusiv cu susținerea unor persoane cu autoritate.

Nu în ultimul rând observăm că România nu este un caz izolat în partea de Europă din care face parte, dim potrivă, avem un trend est-european legat de această atitudine sceptică față de vaccinare și cred că asta se leagă de istoria comunistă a acestei regiuni, cultura ei, o neîncredere față de tot ceea ce înseamnă instituții oficiale./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 octombrie