2021. október 20

Elutasította a parlament a Cioloş-kormány beiktatását
A Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök által benyújtott kormányprogramról és a miniszterek névsoráról szavazott szerda délelőtti együttes ülésén a képviselőház és a szenátus. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt USR-kormány beiktatásához minősített többségre, azaz 234 törvényhozó szavazatára lett volna szükség. Az USR-s összetételű kormány 88 támogató szavazatot kapott, 184-en ellene szavaztak. Klaus Iohannis államfőnek új miniszterelnök-jelöltet kell nevesítenie. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.20)
Koronavírus Romániában: Ismét 17 ezernél több új megbetegedést és 423 halálesetet jegyeztek egy nap alatt
A szerdán 10 óráig eltelt 24 órában 17 158 új koronavírusos megbetegedést igazoltak és 423 halálesetet jegyeztek fel Romániában – közölte a részleges adatokat a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elmúlt 24 órában 423 halálesetről érkezett jelentés, az áldozatok közül 9 korábban hunyt el. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.20)
Cioloș elutasítása után Cîţu jelentkezik kormányalakításra
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) felvállalja a tárgyalások elkezdését a Románok Egyesülésért Szövetségen (AUR) kívül valamennyi parlamenti párttal egy új kormány mielőbbi megalakításáról – közölte a Facebook-oldalán a Cioloş-kabinet beiktatásának szerdai parlamenti elutasítása után Florin Cîţu, a PNL elnöke. A jelenlegi ügyvivő miniszterelnök bejegyzése szerint a szerdai parlamenti szavazás eredménye azt mutatja, hogy a kormányát október után megbuktató pártok nem voltak képesek egy új kormány megalakítására, és nem voltak képesek megoldásokat kínálni az országnak. „Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, és a megoldás a Nemzeti Liberális Párt köré megalakuló új kormány” – írta Florin Cîţu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.20)
Amerikai védelmi miniszter: nemzeti érdek az USA számára a Fekete-tenger térségének stabilitása
Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti érdekének tartja a Fekete-tenger térsége biztonságát és stabilitását, amely kritikus fontosságú a NATO teljes keleti szárnyának biztonsága szempontjából – hangoztatta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Bukarestben, ahol Nicolae Ciuca román védelmi miniszterrel tartott közös sajtóértekezletet. Úgy értékelte: nyilvánvaló, hogy a térséget Oroszország veszélyezteti, ezt bizonyítják a kelet-ukrajnai katonai akciók, Georgia több térségének megszállása, a Fekete-tenger militarizálása, a légi és tengerészeti provokációk. Lloyd elmondta: az Egyesült Államok, partnereivel együtt, meg akarja védeni a térséget a kártékony orosz akcióktól, ezért továbbra is támogatja a román, a bolgár, az ukrán és a georgiai haditengerészet megerősítését. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.20)
Andrei Demeny