Pagini de istorie pentru Regele Mihai, la 100 de ani de la naștere, la Radio România Cultural

Pe 25 octombrie 2021, în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai al României, Radio România Cultural îi dedică acestei unice personalități istorice, o ediție specială a emisiunii ‘’Pagini de istorie’’, al cărei coordonator și moderator va fi istoricul Dan Manolache.
Difuzată pe parcursul a trei ore, de la 16.00 la 19.00, ediția maraton va cuprinde un documentar, realizat de Dan Vasiliu și un interviu cu Nicolae al României Medforth-Mills, realizat de Anamaria Spătaru. În continuare, Dan Manolache îl va omagia pe Regele Mihai împreună cu invitații săi, istorici și personalități ale vieții culturale.
„Pentru mine a fost simbolul României adevărate, simbolul și garantul României în care aș fi vrut să fiu!”, spunea Ion-Andrei Gherasim, președinte al Fundației Corneliu Coposu, unul dintre invitații emisiunii, la momentul împlinirii, anul trecut, a 99 de ani de la nașterea Regelui Mihai.
Despre acest simbol și garant al unei Românii pe care el însuși spunea că ‘’ am împrumutat-o de la copiii noștri” va vorbi pe larg în documentarul său Dan Vasiliu, care reface traseul istoric al Regelui prin intermediul mărturiilor Sale directe, preluate din interviuri istorice, dar și prin intermediul comentariilor și evocărilor istoricilor sau cercetătorilor invitați.
Despre omul care a fost Regele Mihai, de data aceasta în postura de bunic, va vorbi în interviul cu Anamaria Spătaru, nepotul său, Nicolae al României Medforth-Mills, un tânăr binecunoscut românilor din momentul în care Regele l-a numit succesor al Său, în anul 2007, moment din care a fost din ce în ce mai prezent în societatea românească și a cucerit inimile foarte multor români.
În anul 2015, Regele Mihai l-a exclus din Linia de Succesiune la Coroana României, dar asta nu l-a făcut să părăsească România. Este din ce în ce mai implicat în societatea românească prin fundația care îi poartă numele și prin alte evenimente la care participă. A dorit, de asemenea, întotdeauna, să onoreze amintirea bunicului său, Regele Mihai.
L-a însoțit pe Rege în istorica vizită din 1992. Era doar un băiețel, dar păstrează amintiri și i-au rămas în suflet emoții puternice de la acel eveniment care este invocat și în interviul oferit postului nostru de radio:
‘’Probabil acela a fost momentul cel mai important în care am înțeles că bunicul meu nu este numai bunicul meu. Atunci a făcut ceea ce știa el să facă mai bine. A strâns oamenii în jurul lui. Iar momentul în care s-a adresat mulțimii a fost unul foarte puternic’’, spune Nicolae al României.
De asemenea, luni, 25 octombrie, de la ora 23.00, Radio România Cultural va difuza: ‘’Alegerea’’ – piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana. O producție a Teatrului Național Radiofonic. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Ion Andrei Puican. În distribuţie: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiţă, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugăriţa, Marcelo Cobzariu, Daniela Ioniţă Marcu.
Programul special va putea fi ascultat pe frecvențele din toată țara ale Radio România Cultural și online pe www.radioromaniacultural.ro.