Votul final pentru Guvernul Dacian Cioloş va fi dat în plenul Parlamentului

Votul final pentru guvernul propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, va fi dat astăzi în plenul Parlamentului. Candidaţii la funcţiile de miniştri au fost audiaţi ieri în comisiile de specialitate, unde au primit aviz negativ, cu o singură excepţie. Între timp, partidele politice şi-au stabilit strategia pentru votul de astăzi, mai puţin PSD, care are în această dimineaţă o reuniune de conducere.
Reporter: Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș să formeze noul guvern nu au trecut testul în comisiile de specialitate, fiind date avize negative pentru toți. A fost însă și o excepție, ministrul propus la transporturi, Cătălin Drulă, care nu a primit numărul necesar pentru un aviz negativ. Principalii critici în timpul audierilor au fost parlamentarii PSD, foștii parteneri de guvernare PNL și UDMR abținându-se de la întrebări. Avizele date de comisiile de specialitate sunt consultative înaintea votului din plenul reunit de astăzi. USR reconsideră că votul din comisii a fost unul politic și îi acuză pe social-democrați și pe liberali că nu reușesc să treacă peste propriile supărări, interese și calcule politicianiste. Cu toate acestea, USR promite că va merge până la capăt, pentru că este nevoie rapid de un guvern care se scoată țara din criză. Premierul desemnat Dacian Cioloș a făcut din nou un apel la responsabilitate din partea formațiunilor politice să susțină un guvern cu puteri depline.
Dacian Cioloş: E deja ceasul al 12-lea pentru a rezolva aceste crize și de astăzi înainte trebuie să discutăm de soluții și de modalitățile de le pune în practică, nu doar să ne lamentăm. Aș vrea să fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice și să voteze acest guvern, pentru că în situația în care ne aflăm, acest guvern este o soluție și oferă soluții.
Reporter: PNL a decis că la dezbaterile din plenul reunit, parlamentarii vor fi prezenți, dar nu vor vota Cabinetul Cioloș. Președintele formațiunii, Florin Cîțu, spune că după votul de astăzi, toate opțiunile sunt pe masă, iar liberalii vor încerca să formeze o majoritate în jurul PNL.
Florin Cîţu: Parlamentarii PNL nu se vor ridica din bancă și nu vor merge să pună bila împotriva acestui guvern, aşa cum s-a întâmplat în partea cealaltă. Deci, din partea noastră există deschidere, aratăm că vrem să depășim acest moment. Ce a fost în trecut, a fost în trecut. Haideţi să rezolvăm problema!
Reporter: Şi parlamentarii UDMR vor fi prezenţi în sală, dar nu pot vota programul de guvernare și lista de miniștri USR, iar PSD va decide în această dimineață cum se va poziționa la votul din Parlament. USR are 80 de parlamentari, iar pentru a fi învestit, Guvernul Cioloș are nevoie de 234 de voturi favorabile. (Realizator: Mihaela Mihai – Reporter: Amalia Bojescu)/mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 octombrie) –