2021. október 21

Javában folynak Klaus Iohannis elnök konzultációi a parlamenti pártokkal a Cotroceni palotában

Először a li1erálisok ültek tárgyalóasztalhoz az államelnökkel, akik Nicolae Ciucă ideiglenes védelmi minisztert javasolták miniszterelnöknek. A liberálisokat követően a Szociáldemokrata Párt képviselői tárgyaltak Klaus Iohannis államfővel. Marcel Ciolacu pártelnök a tárgyalások előtt kijelentette, hogy a járványhelyzet a legsürgösebb kérdés és Romániának egy stabil, széleskorű parlamenti támogatottságnak örvendő kormányra van szüksége. Másrészt, az USR támogatja a PNL-USR-RMDSZ koalíció körül kialakult teljes értékű kormány gyors megalakítását. A politikai párt elnöke, Dacian Cioloș kijelentette, hogy nem fog támogatni egy kisebbségi kormányt, és tárgyalásokat kezdeményez a koalíció helyreállításáról, közvetlenül azután, hogy Klaus Iohannis elnök kijelöli az új miniszterelnököt, mást, mint Florin Cîțut. Klaus Iohannis pozitiv és konstruktiv hozzáállást vár el valamennyi felelős párttól és azt mondta a szociáldemokratáknak, hogy a románok válságáthidaló megoldásokat várnak a politikusoktól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Románia az Európai Bizottság segitégét kérte a hazai korházak tocilizumab gyógyszerrel való gyors ellátásáért

Románia az Európai Bizottság segitégét kérte a hazai korházak tocilizumab gyógyszerrel való gyors ellátásáért, amelyet a koronavirussal fertőzött súlyos betegek kezelésére használnak. A román hatóságok szakembereket is kértek a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók segitésére. A felhivás Cseke Attila ideiglenes egészségügyi miniszter részéről hangzott el a Stella Kyriakides egészségügyi európai biztossal folytatott telefonbeszélgetés során, akit tájékoztatott a romániai járványhelyzetről, valamint arről, hogy a járvány még nem érte el a tetőpontot és a védettségi szint az utóbbi időben növekedett, de még mindig nem elégséges, mutatott rá az egészségügyi minisztérium közleménye.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

A romániai energia- és gáztermelők és -szállítók más intézkedéseket javasolnak a téli fogyasztói számlák csökkentésére

A romániai energia- és gáztermelők és -szolgáltatók azt kérik a hatóságoktól, hogy töröljék az energiaárak befagyasztását és hozzanak más döntéseket a fogyasztói számlák csökkentésére ezen a télen. Javasolják például az adók csökkentését vagy a számlák korlátozott ideig történő kiegyenlítését. Véleményük szerint az energiaárak befagyasztása negatívan folyásolja be a már válságban lévő piacot, és a hatásokat a végső fogyasztó fizeti meg. Az energiatermelők és -szolgáltatók szerint az Európai Bizottság sem javasol ilyen megoldást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

A hatóságok rendszeresen felújitják a koronavirus elleni védőoltás felvételét szorgalmazó felhivásukat

Románia a járvány negyedik hullámának katasztrófális hatásaival küzd, ezért is újitják fel rendszeresen a hatóságok felhivásukat a védőoltás felvételének fontosságára vonatkozóan. Ezen a héten volt a legsúlyosabb a helyzet az egészségügyi válság kirobbanása óta, ugyanis csaknem 19 ezer ember fertőződött meg egy nap alatt az új kornavirussal és töb mint 570 koronavirussal fertőzött beteg veszitette életét. Emiatt újabb szigorú intézkedéseket vezetnek be és a zöldigazolvány nélkülözhetetlen lesz a tevékenységi területek nagyrészén. „A lakosság megfelelő védettségi szintjének elérésétől még messze vagyunk, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Marius Geantă orvos, az Orvosi Innovációs Központ elnöke, aki hozzáfűzte: „Sajnos elég kevés szó esik a lakosság egészségügyi neveléséről és arról, hogy a szakmai köröknek és az Orvosi Kollégiumnak hogyan kellene ösztönöznie a sajátos programokat. Ugyanakkor orvosképzési programokra is van szükség a járvány megértéséhez. Sajnos mi nem érhetjük el az emberek 80%-os oltási arányát mindaddig, amig az orvosok és az egészségügyi személyzet oltási aránya 80% alatt van”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)

Nicolae Ciucă védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással az államfő

A Romániában két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciucă tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő. Az elnök arra hivatkozott, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot sújtó egészségügyi válság közepette.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.21)
Rozália Gănciulescu, RADOR