Consulatul General al României la Gyula a marcat cu anticipaţie, în Ungaria, Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie. La data de 21 octombrie 2021, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat în trei locaţii din judeţul Hajdu-Bihar, în oraşele Debrecen şi Hajdúböszörmeny, la ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români.
Manifestările au inclus slujbe religioase și depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a fost asigurată de către PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoţit de către pr. Cosmin Pop, protopop de Debrecen şi alţi clerici din cadrul eparhiei. La manifestări a participat şi o delegaţie a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), condusă de preşedintele Gheorghe Cozma şi vicepreşedintele Bertold Netea. De asemenea, a fost prezentă Delia Covaci, directorul publicaţiei de expreseie românească “Cronica”.  Un grup de elevi de la Şcoala din Săcal (Koroszakal), coordonaţi de către pr. Ionuț Negrău, au prezentat un program de poezii patriotice româneşti.
În municipiul Debrecen, reședința județului Hajdu-Bihar şi al doilea cel mai mare oraş al Ungariei,  au fost depuse coroane la monumentul ostașului român, denumit în limbaj popular “Fecioara albă”, monument aflat în Piața Bocskai, din centrul municipiului. La ceremonie au participat în calitate de reprezentanţi ai Primăriei Debrecen, domnii dr. Fauszt Zoltan, secretar adjunct al primăriei locale şi Omeisz Istvan, şeful Serviciului Protocol al Primăriei Debrecen,  în numele căreia au depus o coroană comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la Cimitirul Municipal din Debrecen, unde la „Monumentul ostașului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului, a avut loc o slujbă religioasă, au fost depuse coroane și de asemenea ținut un moment de reculegere.
În aceeaşi zi, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi către viceprimarul Sores Istvan. La ceremonia desfăşurată în “Cimitirul soldatului român” au participat reprezentanţii primăriei locale, reprezentanţi ai poliţiei locale şi media locală. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă. Cu această ocazie, viceprimarul Sores Istvan a subliniat bunele relaţii ale administraţiei locale cu Consulatul General al României la Gyula şi entităţi publice din judeţul  Bihor, cu care lucrează la identificarea implementării unor proiecte pe axa RO/HU.
https://youtu.be/XWbuTJ4uLxw