Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a continuat consultările pentru asigurarea susținerii parlamentare

Radiojurnal – Realizator: Laurenţiu Văduva – PNL şi UDMR au lucrat astăzi la programul de guvernare al cabinetului Ciucă, iar premierul desemnat continuă consultările pentru asigurarea susținerii parlamentare. Astăzi a discutat cu minoritățile naționale, dar și cu liderul social-democrat, care condiționează sprijinul de introducerea în program a celor 10 măsuri urgente propuse de PSD pentru ieșirea din criza sanitară și economică. Reporterul nostru Cătălin Purcaru a sintetizat consultările de astăzi.
Reporter: Președintele PNL, Florin Cîțu, spunea că documentul va conține măsuri pentru gestionarea crizei sanitare și a creșterii prețului la energie, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dat asigurări că va fi continuată colaborarea cu liberalii. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, este deschis discuțiilor cu PSD și USR în încercarea de a construi o majoritate parlamentară și așteaptă finalizarea programului și echipei de guvernare pentru a le prezenta liderilor celor două partide.
O discuție telefonică a avut loc astăzi cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, care dorește soluții concrete pentru gestionarea situației pandemice și a crizei energetice, iar programul de guvernare să conțină inclusiv măsurile urgente propuse de PSD. Marcel Ciolacu: Noi vorbim totuşi de un armistiţiu politic ca să depășim situația pandemiei și a problemelor din energie. În cazul în care PSD decide să susțină un guvern minoritar, acest lucru nu se poate face decât pe o perioadă limitată de timp, cel mult până la 1 februarie.
Reporter: Decizia dacă PSD va susține sau nu executivul propus de către Nicolae Ciucă va fi luată în forul statutar, după întâlnirea cu premierul desemnat.
USR nu se arate dispusă să voteze un guvern minoritar din care nu face parte. Liderul Dacian Cioloș a cerut PNL și PSD să propună rapid un program și o echipă de guvernare cu care să vină în parlament.
Imediat după desemnarea sa pentru funcția de prim-ministru Nicolae Ciucă a făcut apel la toţi actorii politici responsabili să susțină formarea unui executiv cu puteri depline pentru ca România să depășească rapid criza sanitară și cea economică.#HUN./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 octombrie)