Noi restricții în contextul pandemiei

Carantină de noapte, nevoia de certificat verde, magazine închise la ora 21:00, evenimente private interzise – acestea sunt câteva din restricțiile care vor intra în vigoare de mâine în România.

Majoritatea se vor aplica pentru o perioadă de 30 de zile și vin în contextul numărului tot mai mare de cazuri de COVID înregistrate în ultima perioadă. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat astăzi că aceste restricții nu ar fi fost necesare dacă populația s-ar fi imunizat la fel de mult ca în țările occidentale.

Reporter: Alina Bordeiașu – Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că este nevoie de noi restricții în contextul pandemiei, întrucât populația nu s-a vaccinat.

Raed Arafat: Pentru persoane nevaccinate anumite zone vor fi greu accesibile sau inaccesibile, adică să te duci la un resturant în interior în perioada asta nu va fi posibil, să intri într-o instituție publică trebuie să fii testat dacă nu ești vaccinat şi nu eşti trecut prin boală.

Reporter: De mâine intră în vigoare în întreaga țară noi restricții, prin care autoritățile speră să limiteze răspândirea COVID-19 și să reducă presiunea pe sistemul medical. Astfel, certificatul verde devine obligatoriu pentru aproape toate activitățile, cu excepția magazinelor alimentare, a supermarketurilor și a farmaciilor, însă accesul în magazinele alimentare din malluri se va face doar cu certificat verde.

Masca de protecție redevine obligatorie peste tot, în spații închise sau în aer liber, iar evenimentele private, cum ar fi nunțile sau botezurile, sunt interzise pe o durată de 30 de zile. Tot de mâine, grădinițele, școlile și liceele publice sau private intră într-o vacanță forțată de două săptămâni. Nu vor putea funcționa nici unitățile de tip afterschool, însă creșele vor rămâne deschise. Totodată, activitățile sportive se vor desfășura fără public şi sunt interzise concertele și spectacolele în aer liber; de asemenea, potrivit noilor reguli, de la ora 22:00 pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația, fiind admise doar unele excepții, de exemplu urgențe sau interes de serviciu, la care se adaugă persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală.#HUN/cpodea/schelaru