2021. október 25

Az USR nem nyújt támogatást egy kisebbségi kormánynak

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem szavaz bizalmat egy kisebbségi kormánynak – jelentette be hétfőn Dacian Ciolos az USR elnöke, miután találkozott Nicolae Ciucával, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltjével. Ciuca a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához keresett támogatást a PNL és RMDSZ volt koalíciós partnerénél, amely szeptember elején lépett ki a Florin Citu liberális kormányfő vezette koalíciós kormányból. Ciolos úgy értékelte: Romániának stabil többséggel rendelkező kormányra van szüksége, ha tehát a PNL nem akarja helyreállítani a jobbközép koalíciót, és nem akar már az USR-rel kormányozni, akkor a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kell szövetkeznie. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

Koronavírus Romániában: Tízezer alá csökkent az új fertőzések szám

Az elmúlt 24 órában 9187 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – jelentette hétfő délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A vasárnap 10 órától hétfő 10 óráig tartó időszakban 301 halálesetet kötöttek a Covid-19 betegséghez, de ebből két elhalálozás korábban történt, és csak most nyilvánították a koronavírus áldozatainak őket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

Újabb CNSU-határozatok

Újabb határozatokat hozott az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), miután a hétfőn hatályba lépő szigorítások végső verziójából fontos, korábban bejelentett részletek maradtak ki. Raed Arafat belügyi államtitkár sajtótájékoztatón pontosította a szabályokat. Elmondta, a hétvégén véglegesített kormányhatározat jogi viták miatt nem egyezett a CNSU pénteki határozatával. A CNSU hétfő koradélutáni döntése értelmében bevásárlóközpontokba, plázákba csak az oltást vagy a betegségből való felgyógyulást igazoló zöldigazolvánnyal lehet belépni. Kivételt jelent például az, ha az ezekben működő közszolgáltatási egységekhez (például útlevélosztály) akar az illető hozzáférni és igazolni is tudja az irodai előjegyzést – ebben az esetben negatív koronavírusteszttel is beengednek. Szintén korlátozás nélkül beléphetnek a plázákba az ezekben az egységekben kialakított oltóközpontoknál oltásra jelentkező személyek, de csak a számukra külön kijelölt és ellenőrzött sávon közlekedhetnek. Arafat ismertette: hotelekben és panziókban csak az oltást vagy a betegségből való felgyógyulást igazoló zöldigazolvánnyal rendelkező személyeket lehet elszállásolni. A magánóvodák és -iskolák helyzetét is rendezték: ezekben november 5-éig felfüggesztik a személyes jelenléttel járó tanítást, de nem tiltják meg, hogy online tanrendre térjenek át. Ugyanakkor nem korlátozzák a közintézményekbe való belépést a nyugdíjat, gyerekpénzt vagy más szociális támogatást személyesen felvevő oltatlan emberek számára. Ugyanilyen kivételek érvényesek az igazságszolgáltatás intézményeiben is, hogy az igazságszolgáltatás és közrendfenntartás zavartalanul működjön. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

Klaus Iohannis: A hadsereg továbbra is szilárd támpont marad

A hadsereg továbbra is szilárd támpont marad, megbíznak benne az emberek, és alapvetően hozzájárul a román társadalom fejlődéséhez szükséges stabilitás fenntartásához – nyilatkozta hétfőn Klaus Iohannis államfő. A román hadsereg napja alkalmából tartott ünnepségen mondott beszédében az elnök kiemelte, a hadsereg is az ország azon intézményei közé tartozik, amelyek nagy tiszteletnek örvendenek a lakosság körében, megbíznak benne az emberek. „Üdvözlöm a román hadseregnek az egészségügyi válság kezeléséhez való jelentős hozzájárulását. A katonai egészségügyi személyzet, illetve a hadsereg által a polgári hatóságok rendelkezésére bocsátott eszközök számos életet megmentettek” – nyomatékosította az államfő. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

Andrei Demeny