Dialogul cu Republica Moldova în problema gazelor trebuie continuat (Dmitri Peskov)

Kremlinul a comentat astăzi situația livrărilor de gaze din Republica Moldova. Detaliază corespondentul nostru la Moscova, Alexandru Beleavschi.

Reporter: Rusia consideră că dialogul cu Republica Moldova în problema gazelor trebuie continuat, dar președintele Vladimir Putin nu are deocamdată intenția de a discuta subiectul cu conducerea de la Chișinău, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oferta Gazpromului, a spus Peskov, este una comercială și include reducerea, astfel încât Moscova speră că dialogul va continua. După eşuarea negocierilor de săptămâna trecută de la Moscova, Gazprom a declarat că este gata să prelungească actualul contract cu încă o lună, până la 1 decembrie, cu condiția achitării de către Republica Moldova a livrărilor de gaze din septembrie și octombrie.

Pentru noul contract, Gazprom a propus ceea ce a numit un preț de piață corect și o reducere de 25% cu condiția achitării întregii datorii de 709 milioane de dolari, avertizând că, în caz contrar, livrările de gaze în Republica Moldova vor fi sistate la 1 decembrie. Monopolistul rus a afirmat că Republica Moldova nu recunoaște datoria și consideră prețul propus prea mare, răspunderea pentru criza actuală revenind integral Chișinăului care nu a achitat gazele livrate.

La Chișinău, unul din negociatorii moldoveni, vicepremierul Andrei Spânu, a declarat că dorește un audit independent al datoriei înainte de a semna orice angajamente și că negocierile vor continua pe 27 octombrie la Sankt Petersburg, unde intenţionează să se întâlnească şi cu şeful Gazprom, Aleksei Miller./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie