Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a criticat anunţarea în pripă a obligativităţii certificatului de vaccinare

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a criticat anunţarea în pripă a obligativităţii certificatului de vaccinare. La o întâlnire cu miniştrii responsabili pentru combaterea epidemiei el a cerut predictibilitate în aplicarea măsurilor, teste cu adevărat gratuite pentru cei care nu se vaccinează şi revenirea cât mai rapidă în şcoli a elevilor din clasele I – IV pe baza unor teste uşoare. Corespondentul RRA la Sofia, Petio Petkov, relatează:

Reporter: Începând de azi, inspectori sanitari însoțiți la nevoie de polițiști controlează respectarea ordinului pentru obligativitatea certificatului verde. Măsura a fost introdusă în urmă cu patru zile, dar sancţionarea infractorilor a fost amânată.

Premierul Ianev şi președintele Radev au declarat că ministrul sănătății a comis o greşeală introducând regula certificatului de azi pe mâine. Şeful statului a cerut ca în viitor, măsurile să urmeze un grafic dinainte stabilit, în funcție de nivelul infectărilor şi de situația din spitale.

El a promis teste cu adevărat gratuite pentru angajații care preferă testare de două ori pe săptămână în locul vaccinării. Elevii din clasele I – IV vor reveni în şcoli după introducerea unui test ușor, sub formă de bomboană.

Eficacitatea controlului asupra respectării măsurilor este pusă sub semnul întrebării, având în vedere că până acum inspectorii sanitari nu au reuşit să controleze respectarea carantinei. Amenzile pentru nerespectarea noilor reguli de către persoane fizice variază între echivalentul a 150 şi 500 de euro. Folosirea unui certificat fals va putea fi sancţionată cu până la cinci ani închisoare şi o amendă de 25.000 euro.#HUN/aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie