Negocierile politice pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, sunt în impas

Negocierile politice pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, sunt în impas. Premierul desemnat nu a ajuns la o înțelegere cu PSD, care pune anumite condiții, iar USR nu pare dispus să voteze un cabinet din care nu face parte. Cu detalii despre stadiul discuțiilor, Alina Bordeiașu.
Reporter: Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, are o misiune foarte dificilă, în condițiile în care se pare că nu găsește sprijin pentru un guvern minoritar nici la USR, și nici la PSD. El a făcut apel la maturitate și responsabilitate politică.
Nicolae Ciucă: Încă am speranțe că se poate învesti un guvern în acest mandat. Atunci când voi considera că aceste șanse nu mia sunt, voi proceda ca atare.
Reporter: USR nu intenționează să susțină un cabinet minoritar PNL-UDMR, întrucât își dorește refacerea coaliției de guvernare. Aceasta este singura soluție de durată, spunea preşedintele USR, Dacian Cioloș.
Dacian Cioloş: Ştiu că PNL are deja discuții și negocieri cu PSD, probabil că PNL va continua acele negocieri și probabil că o să vină cu o soluție.
Reporter: PSD așteaptă ca premierul desemnat să includă cele 10 măsuri urgente în programul de guvernare. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, spune că este vorba despre un program pe o perioadă scurtă, pentru că PSD crede în continuare că este nevoie de un guvern stabil.
Marcel Ciolacu: Noi am spus că avem nevoie de un guvern stabil, momentan vorbește de un guvern minoritar. Noi am spus că vorbim despre un guvern până 1 februarie, deja auzim că e un program de guvernare pe trei ani, pe care nu l-am văzut.
Reporter: În ciuda acestor poziții politice, PNL insistă pe varianta unui guvern minoritar și menține mandatul pentru Nicolae Ciucă. Președintele liberal, Florin Cîțu, spunea că este rândul USR și PSD să demonstreze că vor cu adevărat ca această cruiză să se încheie.
Florin Cîțu: PSD a spus foarte clar că nu vrea la guvernare. USR a plecat de la guvernare, fără să aibă o soluție. Soluția responsabilă, astăzi, este să votăm acest guvern minoritar; dacă nu, bineînțeles, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv alegeri anticipate.
Reporter: Până la finalul săptămânii, Nicolae Ciucă trebuie să vină în parlament cu un program de guvernare și o echipă de miniștri./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 octombrie