România atinge începutul unui nivel de platou al numărului îmbolnăvirilor zilnice

Realizator: Simina Botar – România atinge începutul unui nivel de platou al numărului îmbolnăvirilor zilnice, iar la București, care rămâne pe primul loc la totalul infectărilor, incidența la mia de locuitori păstrează tendința de ușoară scădere. Totalul deceselor în 24 de ore atinge însă astăzi a doua valoare maximă, 523, din care 54 erau pacienți vaccinați. Totodată, astăzi am depășit pentru prima dată plafonul de 100.000 de vaccinări zilnice cu prima doză. Din toate cele 150.000 de doze administrate astăzi, peste 111.000 au fost cu prima doză.

Reporter: Adriana Turea – 16.765 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, din peste 78.700 de teste. Autoritățile au raportat 523 de decese, iar în secțiile de anestezie și terapie intensivă sunt internați 1.867 de pacienți cu COVID-19 formă severă, din care 43 sunt minori. La nivel național este disponibil un pat ATI, în județul Bihor. În această seară a ajuns în România ajutorul oferit de Serbia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, ce constă în 170 de concentratoare de oxigen de 5 L și 8 L, respectiv 6.000 de anticorpi monoclonali. Acestea din urmă sunt medicamente care trebuie administrate celor care suferă de COVID-19 în primele zile de la apariția simptomelor, explică medicul pneumolog Florin Mihălțan:

Florin Mihălțan: Acești anticorpi trebuie aplicați destul de precoce în viața şi în evoluția sub-COVID a pacientului, în primele șapte zile, pentru că ei au o influență benefică asupra prognosticului, dar pentru a preveni generalizarea conflictul cu antigenul, respectiv cu virusul, trebuie aplicați precoce. Particularitatea valului 4 este că avem, pe de o parte, această armă teribilă de prevenție, prin vaccinare, şi avem și arme care sunt verificate acuma în timp, aproape doi ani de când tot exersăm paleta terapeutică, și unde anticorpii se dovedesc utili aplicați precoce, pentru a face o detașare a pacienților care pot să nu aibă un prognostic prost, spre deosebire de ceilalți, care de la început, cumulează comorbidități și o evoluție proastă.

Reporter: În ceea ce privește alte tratamente pentru pacienții care suferă de COVID-19 însă de forme grave, Ministerul Sănătății a anunțat că a distribuit un număr de 10.356 de flacoane de Remdesivir, în 120 de spitale. Ministrul sănătății interimar, Cseke Attila, susține că în ultimele două săptămâni s-au distribuit zilnic medicamente pentru care s-au încheiat contracte cu producătorii sau care au fost donate în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă. Tot astăzi, autoritățile au anunțat că în 24 de ore s-au vaccinat peste 150.600 de persoane, din care peste 111.000 cu prima doză; cei mai mulți au ales serul de la Johnson@Johnson, urmat de Pfizer./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 octombrie