Alimente sănătoase pe care nu trebuie să le consumăm în exces

Doar pentru că un aliment este sănătos nu înseamnă că trebuie să îl consumăm în cantităţi nelimitate. Din cauza acestei greşeli, multe persoane cad în „capcana” fructelor şi legumelor, fără să-şi dea seama că şi aceste alimente, dacă sunt consumate necontrolat, pot fi dăunătoare.
Bananele – Consumate în exces, aceste fructe pot provoca carii. Ca şi zahărul, ele pot produce bacterii care dăunează danturii. Totuşi, cantitatea de zahăr din banane este mai puţin concentrată. Consumul în exces de banane foarte coapte poate avea efecte nedorite, printre care dureri de cap, deoarece conţin multă tiramină, o substanţă care provoacă migrene. Două banane pe zi sunt considerate o cantitate sănătoasă.
Brânză – Porţiile mari de brânză cresc riscul de boli cardiovasculare. Acest tip de alimente este bogat în grăsimi saturate, despre care se ştie că favorizează apariţia bolilor coronariene. Brânza provoacă adesea aciditate, din cauza unui hormon numit colecistochinină, care este eliberat în timpul mesei.
Orez – Deşi este gustos, conţine foarte puţine vitamine. Consumând prea mult orez, se pierd toate celelalte vitamine. De asemenea, orezul creşte nivelul de insulină. Porţia normală este de obicei de aproximativ 90 de grame de orez nefiert.
Broccoli – Broccoli conţine tiocianaţi, care duc la supraproducţia de hormoni tiroidieni. Ca rezultat, poate apărea căderea părului, umflarea feţei și alte consecinţe. Broccoli poate provoca, de asemenea, alergii, cum ar fi erupţii cutanate sau mâncărime.
Afine – Afinele pot scădea nivelul zahărului din sânge sub normal, ceea ce este periculos pentru diabetici. Aceste fructe diluează sângele, astfel încât consumul lor trebuie ţinut sub control. O ceaşcă de afine este cantitatea zilnică recomandată./ddaniela

www.dariknews.bg – 27 octombrie