Plenul Senatului are pe agendă propunerea legislativă prin care personalul unor unități publice și private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital COVID

Realizator: Plenul Senatului are astăzi pe agendă propunerea legislativă prin care personalul unor unități publice și private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital COVID. Proiectul a primit aseară un raport favorabil cu amendamente din partea comisiilor de specialitate ale primei camere sesuzate. După ce va trece de Senat, documentul merge la Camera Deputaților, care este decizională.
Reporter: Alina Stănuță: Propunerea legislativă inițiată de PNL și UDMR arată că personalul unor unități publice și private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Documentul atestă îndeplinirea uneia dintre condiții: vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală sau test negativ antigen sau PCR. În urma dezbaterilor intense din comisiile reunite s-au adăugat şi alte categorii de personal, care sunt obligate să prezinte certificatul COVID-19.
Iulia Scântei, liberală, președintele Comisiei Juridice: Membri ai Parlamentului României, de asemenea, reprezentanţi ai Guvernului și alte funcții publice, precum şi la operatorii economici care desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.
Reporter: Parlamentarii AUR au întrerupt iniţial şedinţele celor două comisii. Aceştia au criticat documentul şi au protestat. În timpul dezbaterilor senatorul AUR Sorin Mateescu declara că propunerea legislativă încalcă legea fundamentală:
Sorin Mateescu, senator: Legea nu trebuie să vină ca o îngrădire a drepturilor și libertăților. Atât timp cât avem pe lângă vaccin teste, da, testele ar trebui să fi suportate din bugetul de stat. Nu neapărat să ne împingă spre vaccinare pe toţi, pentru că este un act medical şi fiecare are manifest de voinţă dacă face vaccinul sau nu-l face.
Reporter: Şi senatorii PSD care au participat doar online la dezbateri s-au opus propunerii legislative şi au votat împotrivă. Documentul intră la vot astăzi în şedinţa de plen şi merge apoi la Camera Deputaţilor, care este for decizional./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 octombrie)