Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, cere sprijinul PSD și USR pentru a accepta un guvern minoritar

Realizator – Nicoleta Turcu – Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, face apel la patriotism și rațiune în armistițiul pe care îl propune liderilor politici pentru a ieși din actualul blocaj. Nicolae Ciucă cere sprijinul PSD și USR pentru ca acestea să accepte un guvern minoritar PNL – UDMR pe o perioadă determinată. Ce reacții a generat demersul premierului desemnat – aflăm de la Cătălin Purcaru.
Reporter: Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a trimis o scrisoare liderilor PSD și USR prin care le propune un armistițiu politic pentru susținerea unui guvern minoritar pe o perioadă determinată – a anunțat liderul PNL, Florin Cîțu.
Florin Cîţu: Dacă nici acum nu înțelegem importanța situaţiei prin care trece România și celelalte partide nu înţeleg să facă un pas spre a debloca criza ne îndreptăm cu paşi repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona.
Reporter: În document Nicolae Ciucă scrie că România este într-o situație grea din punct de vedere sanitar și politic, iar responsabilitatea încredințată de către președintele României pentru formarea unui guvern se lovește de un blocaj server. Premierul desemnat le cele partidelor un armistițiu și spune că acest lucru reprezintă soluția pentru ieșirea din criză. Social-democrații au răspuns primii, susținând că pentru a avea succes un astfel de acord are nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice. PSD a transmis că în actuala criză politică și-a arătat deschiderea pentru dialog cu premierul desemnat și a propus planul cu cele 10 măsuri urgente pentru domeniile medical, economic și social. România are nevoie de un guvern stabil, susținut de o majoritate parlamentară solidă și nu de un executiv minoritar – a răspuns liderul USR, Dacian Cioloș. El insistă pentru refacerea coaliției de guvernare PNL, USR, UDMR.
Dacian Cioloş: E posibil ca USR să facă parte dintr-un guvern de coaliție, condus de premierul Ciucă, dar pentru asta e important să renunțăm la tergiversări și să ne așezăm la masă ca să găsim împreună aceste soluții.
Reporter: Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, mai are până duminică timp la dispoziție pentru a prezenta în Parlament echipa și programul de guvernare, în încercarea de a obține votul de încredere.#HUN./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 octombrie)