Reducerea facturilor la energie pentru această iarnă este aproape să devină lege

Realizator – Nicoleta Turcu – Reducerea facturilor la energie pentru această iarnă este aproape să devină lege. Astăzi, în Camera Deputaților, ar urma să fie dat votul final după ce proiectul a fost finalizat în comisiile de specialitate. Consumatorii casnici vor beneficia și de plafonare și de compensare, iar cei vulnerabiliti și de amânarea la plată pentru maximum șase luni de zile, dacă nu se mai descurcă cu banii. În acest fel, facturile nu vor fi mai mari ca iarna trecută, chiar dacă prețurile energiei au explodat pe piață – a dat asigurări ministrul interimar al energiei ieri în Comisia pentru industrii.
Reporter: Alexandra Cristea: De plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale vor beneficia pe lângă consumatorii casnici și anumite instituții, precum spitale, instituții de cult sau ONG-uri. De asemenea, deputații au aprobat și o schemă de sprijin pentru IMM-uri, acestea urmând să plătească doar prețul energiei, fără taxele de distribuție sau transport. Ministrul interimar al energiei, Virgil Popescu, explică ce tarife vor plăti românii odată cu intrarea în vigoare a documentului.
Virgil Popescu: Vorbim de o plafonare la un leu cu toate taxele incluse pentru energia electrică, respectiv 525 de lei prețul energiei electrice din total un leu și de gaze naturale de 370 de lei cu o plafonare la 250 de lei a prețului la gaze naturale care se aplică practic pentru absolut toți consumatorii.
Reporter: Totodată, cetățenii care se vor încadra într-un consum mediu lunar, vor putea beneficia pe lângă prețul plafonat și de o compensare a facturilor. Astfel, aceștia vor plăti mai puțin cu 33% la gaze naturale dacă au un consum de cel mult 220 m cubi pe lună și nu mai mult de 29 de bani pe kilowat/oră la un consum de maxim 330 de kw pe lună. Documentul urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.
Realizator: Proiectul de lege ce ar urma să intre în vigoare peste doar câteva zile, la 1 noiembrie, a fost criticat intens de firmele de distribuție și furnizare, susțin că va da peste cap piața liberă și le va afecta planurile de investiții. Inclusiv investitori europeni din domeniul energiei au spus că sunt îngrijorați de modificările pe care Parlamentul României le propune pentru depășirea crizei energetice. Ministrul energiei declara, însă, că reducerea facturilor nu se va face pe seama furnizorilor, ci prin transfer al sumelor rezultate din compensare și plafonare către datoriile companiilor din energie la bugetul de stat, iar pentru cele care nu au datorii banii vor fi plătiți de stat în maximum 30 de zile./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 octombrie)