RFI: Cîțu: PNL propune un armistițiu politic – guvern minoritar pe o perioadă determinată

PNL propune un armistițiu politic partidelor parlamentare. Premierul interimar Nicolae Ciucă a trimis marți oferta liderilor politici din Parlament. „Îl vom susține (guvernul minoritar n.r.) și în Parlament, nu îl vom sabota, până se trece de iarnă. E nevoie să depășim această criză, noi, liderii politici vom semna acest armistițiu, dacă nici acum partidele nu înțeleg, ne îndreptăm cu pași repezi către o situație pe care nu o putem gestiona”, a afirmat liderul PNL, Florin Cîțu.

Liderul PNL, premierul interimar Florin Cîțu, a declarat marți că premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistițiu în baza căruia să susțină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată.

”Am văzut că USR și PSD continuă să rămână cantonate în pozițiile pe care le-au anunțat, venim astăzi cu un nou element, care sperăm să se deblocheze această situație, pentru o perioadă, și să avem un guvern cu puteri depline. Astăzi, premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor parlamentare un document, un armistițiu, prin care toate aceste partide vor susține acest guvern minoritar, pe o perioadă determinată pe care o vom discuta și îl vom susține și în Parlament, nu îl vom sabota, până se trece de iarnă. E nevoie să depășim această criză, noi, liderii politici vom semna acest armistițiu, dacă nici acum partidele nu înțeleg, ne îndreptăm cu pași repezi către o situație pe care nu o putem gestiona”, a afirmat Cîțu la sediul PNL.

El a arătat că nu are încă răspuns la această propunere a PNL.

”Până la urmă, să vedem cum motivează acest răspuns ( de a refuza armistițiul, nr). Este un armistițiu pentru o perioadă determinată, o să o discutăm împreună, haideți să vedem răspunsul, este un guvern minoritar, PNL-UDMR”, a declarat premierul interimar.

Despre o posibilă intrare a PSD la guvernare, Cîțu a spus că ”este un mesaj ciudat”.

”PSD a spus că nu vrea la guvernare, acum vrea să intre la guvernare, haideți să nu ne mai jucăm cu viața românilor, gestionăm această criză sanitară și apoi discutăm în primăvară. Nu au vrut să își asume guvernarea”, a comentat Cîțu.

El a arătat că un armistițiu nu se face între prieteni ci între inamici.

”Aceasta nu este o negociere, este un armistițiu, pentru a avea această perioadă de două trei luni de zile”, a mai explicat președintele PNL, întrebat despre deciziile PNL care spun că nu vor negocia nici cu USR și nici cu PSD.

”Până la urmă, suntem în această situație, cu un guvern minoritar, după ce PNL a făcut o concesie în fața partidelor. Astăzi, nu avem nicio concesie din partea PSD și USR, au rămas pe aceleași poziții ca atunci când au votat moțiunea de cenzură, iar românii trebuie să știe asta”, a afirmat Florin Cîțu.

https://www.rfi.ro/politica-139114-citu-pnl-propune-un-armistitiu-politic-guvern-minoritar-pe-o-perioada-determinata

Autor Eliza Casandra

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 26 octombrie