SUA intenţionează să includă Bulgaria în programul de renunţare la obligativitatea vizelor

Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a anunţat că SUA intenţionează adăugarea a patru ţări în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (Visa Waiver), care prevede o şedere de până la 90 de zile în SUA, transmite Reuters.
„Avem în vedere patru state candidate: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a declarat Mayorkas, în cadrul unui forum din industria turismului.
„Suntem foarte intens concentraţi pe acest program”, a adăugat secretarul american, afirmând că programul oferă beneficii importante pentru economie şi securitate.
În luna septembrie, SUA au inclus în acest program Croaţia, a remarcat directorul executiv al Asociaţiei americane de turism, Roger Dow, potrivit căruia, adăugarea Croaţiei aduce economiei SUA 100 de milioane de dolari. „De fiecare dată când sunt adăugate ţări, businessul din turism este în plină expansiune”, a subliniat Dow.
În februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii şi-au exprimat interesul pentru menţinerea acordului dintre UE şi SUA privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor şi pentru cooperarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru îndeplinirea criteriilor de includere în programul Visa Waiver.
Pentru a putea participa la programul SUA de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.
În programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află în prezent 40 de ţări./ddaniela/ilapadat

(www.dariknews.bg – 27 octombrie)