2021. október 28

Három romániai gyermek közül egy szegénységi szint alatt él

A járvány első éve után három romániai gyermek közül egy szegénységi szint alatt él. 1,5 millió gyermekről van szó, a leginkábbb kiszolgáltatt sorsban a fogyatékos gyermekek, a kiskorú anyák gyermekei és a roma etnikumúak élnek, derült ki a „Mentsétek meg a Gyermekeket! Románia” elnevezésű szervezet által csütörtökön nyilvánosságra hozott nemzetközi jelentés. A szervezet már rég óta figyelmeztetett arra, hogy főleg a vidéki környezetben élő gyermekek esnek a társadalmi kirekesztés áldozatául. A jelentés arra is rámutat, hogy az elmúlt év végén több mint 75 ezer gyermeket a rokonok. illetve egy szülő nevelt, mivel a szülők nagyrésze külföldön vállalt munkát. A jelentés elismeri, hog a román hatóságok jelentős lépéseket tettek az utóbbi években, de továbbra is sürgös intézkedésekre van szükség a gyemekek helyzetének javitása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

A Romániai Nagy Kereskedelmi Hálózatok Szövetségének sajtóközleménye

A Romániai Nagy Kereskedelmi Hálózatok Szövetsége arra kéri a hatóságokat, hogy a téli időszak közeledtével szüntesse meg azon intézkedést, amely korlátozza a lakosság belépését a fűtőkészülékeket, villany-, egészségügyi- és higiéniai berendezéseket és felszereléseket forgalmazó üzletekbe. A szervezet megjegyzi: az élelmiszereket árusító üzletek nélkülözhetetlenek voltak és maradnak a lakosság számára, és ezekhez az üzletekhez való hozzáférés nem korlátozható véletlenszerű vagy konjunkturális kritériumok alapján. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét

Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök és Dan Vîlceanu ideiglenes pénzügyminiszter csütörtökön online részt vettek a Gazdasági és Pénzügyi Tanács ülésén. A találkozó után Florin Cîţu közölte, hogy Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét. „A nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervvel kapcsolatosan nem hangzott el egyetlen kérdés vagy megjegyzés sem. Az Euópai Bizottség mindent megtett, ami tőle fügött. Most a terv gyakorlatba ütetése következik és decemberben meg kell kapjuk a helyreállítási alap első részletét”, fűzte hozzá Florin Cîţu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök felhivásban szólitotta felelősségtanusításra a parlamenti pártokat

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök felhivásban szólitotta felelősségtanusításra a parlamenti pártokat a politikai válságoldó döntés meghozása érdekében. Mint hozzáfűzte, „minden forgatókönyv az asztalon van és továbbra is tárgyalásokat folytat Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnökkel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Dánia humanitárius segélynyújtással támogatja a romániai egészségügyi személyzetet

A következő napokban három dániai orvos és hat egészségügyi asszisztens humanitárius segélyt nyújt a romániai egészségügyi személyzetnek a koronavirus okozta egészségügyi válságban. A román katasztrófa védelmi főosztály pontositása szerint a román állam az Európai Polgári Védelmi Mechanizmuson keresztül orvosi segítséget kért és ennek keretében érkezett hazánkba a dán misszió.A külföldi orvosok és ápolók előnyben részesítik a fővárosi Matei Balş korház intenziv osztályán súlyos állapotban lévő betegeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Oltási igazolásokat hamisító bűnszövetkezetre csapott le a rendőrség

Koronavírus elleni oltási igazolásokat hamisító újabb bűnszövetkezetre csaptak le a hatóságok: csütörtökön Bukarest második kerületében öt helyszínen végzett házkutatást és 168 gyanúsítottat állított elő a rendőrség. A nyomozók már augusztus óta figyelték az egyik oltóközpont tevékenységét. A gyanú szerint az oltóközpont alkalmazottai megváltoztatták az országos oltási regiszterbe bevezetett adatokat, és így olyanoknak tették lehetővé az uniós védettségi igazolvány kiváltását, akik valójában nem kapták meg a vakcinát. Radu Mihaiu kerületi polgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a Neghiniţă oltóközpontot a rendőrségi helyszínelés miatt ideiglenesen bezárták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Rozália Gănciulescu