Nicușor Dan a declarat că municipalitatea poate mări subvenția pe care o acordă în acest moment pentru termoficare

Primăriile din țară urmează să stabilească în perioada următoare cuantumul subvențiilor acordate populației pentru energia termică, după ce ANRE a aprobat noile costuri ale gigacaloriei.

Din cauza scumpirii semnificative a gazelor naturale în mai multe orașe, prețul gigacaloriei aproape se va dubla. Cele mai mari creșteri sunt la Bârlad, Oradea, Arad și București – de la aproximativ 160-170 de lei la peste 300 de lei. Autoritățile spun că aceasta reprezintă doar costul agentului termic, la care se adaugă tarifele de transport și distribuție. La București, în prezent două treimi din actualul tarif este suportat de primărie și numai o treime de către bucureșteni.

Edilul capitalei, Nicușor Dan, a declarat astăzi că municipalitatea poate mări subvenția pe care o acordă în acest moment pentru termoficare, o decizie urmând să fie luată de Consiliul General al Capitalei.

Nicuşor Dan: În acest moment noi avem prevăzut în buget și chiar vom plăti 950 de milioane de lei în cursul anului 2021. Este posibil să suplimentăm această sumă. Situația noastră financiară actuală ne permite să o facem.

Decizia o să o luăm după ce o să avem prețul final producție plus transport și distribuție, decizie o să o luăm în funcție de ceea ce decid autoritățile naționale în ceea ce privește ajutorarea marilor orașe care au sisteme de centralizare. Ce vreau să fie foarte clar este că în continuare, așa cum este şi acum, Primăria Municipiului București o să plătească o parte importantă a prețului. Acum raportul este 2/1 și probabil că raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de Primărie prețul plătit de cetățean./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie