Cu toate că mulți o consideră ca fiind „anticreștină” sau „o celebrare a groazei și a macabrului”, „a terorii, fricii și a morții”, această sărbătoare nu ar trebui tratată ca nimic altceva decât ca un nou prilej de joacă și distracție, mai ales pentru prichindei, celebrarea „nereținând” nimic din implicațiile sale păgâne. Fie ea și o sărbătoare împrumutată, ca și Valentine’s Day (14 februarie), nu ar trebui să ne împiedice nimeni și nimic pentru a ne bucura de magia unui astfel de moment dedicat, până la urmă, aventurii, amuzamentului sau delectării. De câțiva ani încoace, octombrie aproape că este sinonim cu Halloween-ul, dar poate fi destul de greu pentru unii să sărbătorească evenimentul preferat al toamnei, întrucât nu sunt dispuși să renunțe la stilul de amenajare deja stabilit. Cu toate acestea, este posibil să aduceți un omagiu acestui „festival” al groazei, fără ca acest lucru să dăuneze în vreun fel (ciudat) decorului inițial și fără a vă întrerupe în mod nedorit schema de amenajare. A intra în spiritul Halloween-ului nu trebuie să însemne renunțarea la designul dvs. elegant și sofisticat, întrucât există o sumedenie de modalități, care mai de care mai năstrușnice, pentru ca atmosfera înfricoșătoare să-și facă simțită prezența. Dacă obiectivul dvs. este o estetică mai rafinată pentru All Hallow’s Eve, atunci lăsați deoparte scheletele de plastic, mâinile sângerânde sau păianjeni supradimensionați și liliecii de cauciuc în favoarea unui aspect mai bine gândit, care va putea face cinste oricărei locuințe, chiar și după data de 31 octombrie. Gândiți-vă la aceste idei doar ca la un decor de toamnă cu câteva note terifiante foarte subtile. Cum minimalismul este arta de a permite fiecărei încăperi să-și prezinte esențialul, cu accente perfecte sau piese declarative, adoptarea unei astfel de abordări vă poate oferi o reîmprospătare subevaluată și va face din decorul dvs. sezonier punctul central al spațiului de locuit.

(Photo by JIM WATSON / AFP)

* Respectați spațiile goale – Maximizați-vă spațiul minimizând acumularea de „aglomerații” în toată casa. Începeți prin a elimina decorurile inutile adunate pe tot parcursul anului, care ar putea împiedica fluxul spațiului cu care lucrați. Înlocuiți articolele de pe masă cu decorul ales de Halloween pentru festivități, fără să încărcați inutil zona respectivă. Începerea procesului de decorare cu un suprafață curată (minus câteva pânze de păianjen autentice, poate), cum ar fi blaturi, mese, blat de bucătărie sau rafturi, polițe, etc, vă poate ajuta să determinați ce este necesar și ce nu. În loc de capete de schelet, afișați bustul sau o statuetă a unui personaj mitic sau istoric (Shakespeare sau zeița greacă Diana), pentru a crea un punct focal subtil, dar în același timp, festiv. Busturile clasice, grecești, revin cu adevărat la modă. Îmbrăcați-le cu un decor de Halloween, vopsiți-le în negru sau chiar puneți-le niște măști fanteziste.

* Focus Pocus – Minimalismul ține de crearea unei declarații folosindu-vă de spațiul, iluminatul și obiectele existente. Selectați mai multe puncte focale din jurul camerei, asupra cărora doriți să atrageți cea mai multă atenție, și concentrați-vă spre ele în timpul procesului de decorare, astfel încât casa dvs. să nu fie debordată de aglomerații inutile. Creați o structură în jurul punctelor focale alese, afișând doar câteva piese simple de decor care vor avea cel mai mare impact în acea zonă. De exemplu, dacă masa din living este punctul focal ales, plasați două seturi de lumânări conice la ambele capete, lăsând mijlocul gol. Asigurați-vă că lăsați mult spațiu gol la fiecare punct focal, astfel încât vizitatorii dvs. să știe exact unde și la ce ar trebui să se uite.

* Stabiliți o anumită temă – Alegerea unei teme de implementat în toată casa, atât pentru Halloween cât și pentru orice altă sărbătoare, poate crea o atmosferă mai uniformă și mai simetrică. Alegeți două sau trei dintre temele voastre preferate și decorați diferite zone focale, având în vedere elementele alese. Pentru a îmbrățișa o atmosferă de vrăjitoare, etichetați sticlele cu diferite denumiri de „poțiuni”, cum ar fi „ochiul de triton” sau „colțul lupului” sau alegeți un colț pentru a-l umple cu dovleci mai mici sau un aranjament de toamnă din flori uscate.

(Photo by Frederic J. BROWN / AFP)

* Fiți groaznici, dar subtili – Nu trebuie să vă ascundeți dragostea pentru toate lucrurile specifice Halloween-ului într-o casă minimalistă. În schimb, puteți plasa subtil elemente înfricoșătoare în diferite locuri pentru a amplifica simțul festiv, fără a fi prea obositor sau excesiv. Evitați orice decor ornamentat și rămâneți la declarații simple care completează stilul subevaluat al spațiului dvs. Realizați un bol pe masă sau pe blat cu un aranjament din plante uscate și flori festive sau umpleți-l cu dovleci albi și negri. Sau, utilizați spațiul în avantajul dvs., decorând cu o varietate de borcane de diferite dimensiuni, umplute cu dovleci miniaturali, lumânărele, iarbă uscată, cereale (ca porumb, grâu) și bomboane sau cu deja cunoscutele sticle decorative „sporul casei“.

* Minimizați utilizarea culorii – Inspirați-vă din designul scandinav contemporan și îmbrățișați interiorul minimalist cu o schemă „incoloră”. Chiar dacă Halloween-ul poate spune povești despre lanterne portocalii strălucitoare și ciorapi de vrăjitoare cu dungi violet, spațiile minimaliste tind să sublinieze lipsa de culoare. Pentru a adopta cu adevărat această tendință în casa dvs., luați în considerare reîmprospătarea decorului de Halloween prin reflectarea unei palete mai neutre și rămâneți în nuanțe de alb și negru, pentru a adăuga contrast. Afișarea a doar două nuanțe va face ca decorul dvs. sezonier să pară mai puțin aglomerat și mai bine pus la punct. Optați pentru pânze de păianjen negre stilizate, pentru a crea un contrast puternic cu decorul alb, sau acoperiți mobilierul cu cearșafuri albe pentru a invoca o atmosferă de conac abandonat. Mizați pe dovlecii albi în locul celor portocalii sau galbeni și afișați, până la obsesie, cât mai multe lumânări albe, pe jumătate topite, sau candelabre negre moderne, pentru a duce minimalismul la maxim, dar și pentru a menține factorul „spooky”.

* Rămâneți la elementele declarative – Revitalizați-vă decorul odată obositor și alegeți doar câteva piese declarative pe care să le afișați de acest Halloween. O mentalitate minimalistă poate da un aspect „răcoritor” oricărui decor și poate transforma un spațiu în ceva mai modern și mai interesant. Alegând mai multe obiecte „ferme” care completează spațiul locuinței, decorul dvs. de octombrie va emana stil și clasă. Dacă sunteți un împătimit al simetriei, obiectele de același nivel vor da un ton elegant întregii case. Cu toate acestea, dacă doriți să obțineți efectul scontat, adăugați decorului dvs. înfricoșător elemente inegale, jucându-vă cu dimensiunea, astfel încât dinamica pieselor de diferite înălțimi să creeze o declarație artistică, atrăgătoare, cu un efort minim.

* Cuvântul… – O imagine poate avea o valoare cât o mie de cuvinte, dar uneori trebuie doar să selectați câteva cuvinte pentru ca totul să capete valoare. Decorul care oferă un îndemn inteligent sau un joc de cuvinte este piesa perfectă pentru a vă completa decorul minimalist. Sculptați sau vopsiți dovlecii pentru a afișa o frază simplă, cum ar fi „Boo” sau „Eek”, sau folosiți dovleci miniaturali pictați pentru a vă „pronunța” numele de familie sau o frază „vrăjitorească”, precum „Wicked” sau „Evil”. Dacă vă doriți ceva mai înspăimântător, concepeți o scrisoare prin care să vă exprimați un gând „cumplit”, pe care ulterior să o înrămați și să o afișați într-un loc vizibil.

* Investiți în elemente din cupru și alamă – Halloween-ul simbolizează toamna, ceea ce înseamnă că tonurile de alamă ale toamnei se pot asocia instantaneu cu sărbătoarea în sine. Designerii recomandă reflectarea subtilă a acestor tonuri prin ideile de decor de toamnă, investind în accesorii de nuanțe tomnatice – inclusiv accesorii și decorațiuni. Alegerea mobilierului în culori de roșu și maro cald, precum Rust sau Sienna arsă, este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru decorarea de toamnă, iar ornamentele din sticlă și vesela neagră și opacă vor fi percepute ca fiind calde și primitoare.

* Optați pentru o etalare florală – Așa cum accentele de alamă aduc un real sentiment de Halloween într-o schemă minimalistă, tot așa și florile în culori profunde oferă o semnificație similară cu sărbătoarea, fără a vă copleși paleta cromatică. Evitați aranjamentele fanteziste, excesiv decorate și, în schimb, inspirați-vă direct din exterior, optând pentru culori cu tonuri mai întunecate, care se găsesc acum din abundență. Hortensiile în nuanțe de maroniu profund sau cerneală, fie ele și artificiale, afișate într-un bol de dimensiuni mari, alături de câteva ramuri mai înalte, creează un aspect fantastic, plin de tonuri adânci, de toamnă. Aceste nuanțe sunt ideea perfectă pentru decorarea mesei. Dacă vă întrebați cum să decorați o verandă pentru Halloween, puteți include în ideile dvs. de amenajare coroane din flori, frunze uscate sau viță de vie, cu sau fără ornamente specifice. Puteți opta, de asemenea, pentru câteva ghivece albe în formă de dovleac, în care să sădiți plante suculente. În loc să împrăștiați dovleci pe verandă, decorați cu felinare înfricoșătoare (dar fermecătoare). Umpleți-le cu lumânări sau mini-dovleci pentru a da casei dvs. o notă de farmec.

* Împrumutați tradiții de la alte sărbători, transformând prăjiturelele în decorațiuni de Halloween. Figurinele din turtă dulce și prăjiturile simple pot deveni rapid elemente tematice pentru Halloween, cu adăugarea unor glazuri potrivite – un proiect distractiv mai ales pentru copii! Coaceți-le singuri sau cumpărați-le gata preparate, ocupându-vă exclusiv de ornarea lor. Utilizați-le ca decorațiuni, așezați-le pe o farfurie într-un aranjament mai puțin obișnuit sau pur și simplu … savurați-le. Pentru o abordare și mai „fioroasă” realizați niște acadele adorabile, în formă de minifantome. Acoperiți acadele cu folie de plastic pentru un buchet „fantomă”, și folosiți un dovleac proaspăt ca vază pentru a le afișa.

Și mai multe idei de decorare „înfricoșător” de haioase

(Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)

* În privința luminilor de Halloween, acestea nu trebuie să fie generoase – există o mulțime de idei sofisticate de iluminare, cum ar fi superbele lămpi în formă de dovleac sau felinarele. Încercați modele geometrice simple cu cercuri sau pătrate pentru o „întorsătură” neconvențională de Halloween.

* Uitați de negru! Negrul poate fi atemporal, dar în preajma Halloween-ului se poate simți un pic prea mult. Aduceți decorului dvs. de Halloween o gură de aer proaspăt, alegând o temă complet albă sau cu accente aurii.

* Vopsiți dovlecii cu desene clasice și culori dezactivate, pentru un stil șic și simplu, în loc să-i sculptați. Creați desene și scene festive, dar nu excesive, astfel încât să le puteți păstra pe tot parcursul toamnei.

* Păianjenii pot arăta elegant, când sunt drapați peste niște sfeșnice imense de epocă și accentuați cu dalii colorate.

* Folosiți o cantitate potrivită de decupaje înfiorătoare pentru noaptea de Halloween. Creați o curte înspăimântătoare folosind decupaje din hârtie colorată pentru ferestre, în formă de fantome, dar asigurați-vă că nu exagerați.

* Decorați în stil vintage. Dacă totuși vreți ca aspectul înfricoșător să fie prezent în decorul dvs. de Halloween, puteți folosi oricând sticle frumoase de epocă și fotografii vechi pentru a decora micile colțuri ale casei. Dând peretelui-galerie existent un makeover de Halloween cu fotografii și artă în stil vintage, conferiți camerei o atmosferă înfiorătoare, dar într-un mod subtil.

(Photo by Cindy Ord / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

* Dacă totuși iubiți motivele clasice de Halloween, cum ar fi pânzele de păianjen, craniile și liliecii, puteți decora o casă elegantă păstrând toate aceste elemente la minim!

* Fie că încadrați un cocktail bar sau o masă tip bufet, o arcadă din baloane este o modalitate excelentă de a delimita un spațiu. Alegeți o schemă de culori care să funcționeze cu restul decorului dvs., în loc să rămâneți la tema tradițională negru și portocaliu, pentru un aspect pe care îl puteți păstra și după ce sărbătoarea va trece.

* În loc să decorați o cameră întreagă, presărați niște „praf de distracție” de Halloween pe raftul dvs. de cărți. Amestecați câteva obiecte înfricoșătoare pentru a oferi rafturilor un stil festiv.

* O pălărie de vrăjitoare plutitoare va fi perfectă pentru a adăuga un indiciu de vibrații înfricoșătoare în casa dvs. Agățați o pălărie de vrăjitoare cu o ață și presărați alte câteva detalii vrăjitorești, ca de exemplu mături, pentru a completa aspectul.

* În loc să decorați cu flori proaspete, amestecați câteva ramuri supradimensionate în acest sezon pentru un aspect de toamnă, care este perfect din septembrie până în decembrie.

* Amestecați Halloween-ul cu Crăciunul, decorând cu elemente pe care să le puteți păstra de toamna până la sărbătorile de iarnă. Amestecați negrul cu nuanțe de roșu și verde pentru un aspect festiv, care transcende anotimpurile.

* În loc să puneți flori într-o vază, utilizați un dovleac sculptat pentru a da un aspect proaspăt decorului tradițional de Halloween. Puneți o mică vază de sticlă în interiorul dovleacului pentru a menține apa, astfel încât florile să rămână proaspete zile întregi.

* Decorul de Halloween nu trebuie să fie umplut cu elemente din plastic și culori strălucitoare. Optați pentru materiale naturale și culori subtile pentru a păstra aspectul șic și versatil.

* Dați măsuței de cafea o față nouă și amestecați decorul înfricoșător din acest sezon. Un simplu craniu negru plin cu flori proaspete este o modalitate excelentă de a adăuga o atmosferă subtilă de Halloween.

* Uneori cele mai bune lucruri vin în pachete mici. În loc să decorați cu dovleci mari, presărați versiunile mini în jurul casei dvs., pe masă sau pe șemineu, pentru un aspect haios de Halloween, dar în același timp elegant și simplu.

* În loc de lumânări, umpleți sfeșnicele cu decorațiuni distractive din lemn (sau plastic, la nevoie), pentru o „răsucire” pe care copiii o vor adora.

* Pentru o atmosferă înfricoșătoare, care este încă incredibil de șic și unică, decorați-vă masa de cafea sau masa de bufet cu taxidermie și terarii de sticlă.

* Mergeți în piețele de vechituri sau magazinele de antichități pentru a găsi câteva decorațiuni de epocă. Presărați-le pe rafturile de cărți sau pe mese, pentru o atmosferă de casă bântuită, plină de personalitate. Căutați cărți poștale de epocă, sculpturi, bufnițe … practic orice strigă a „vechi și înfiorător” și decorați rafturile pentru o atmosferă simplă de Halloween. Găsiți cărți de epocă pentru a decora un raft sau o măsuță de cafea. Există ceva incredibil de fermecător, dar și puțin înfricoșător, la un teanc de cărți vechi.

* Există o singură perioadă a anului în care ne place să vedem păianjeni și aceasta este de Halloween. Îmbrățișați acest aspect înfricoșător agățând câțiva păianjeni haioși în jurul ușii de intrare pentru un aspect unic, care va încânta cu siguranță vecinii.

* Dacă vă place decorul victorian, dar nu ați avut un motiv să-l folosiți în casa dvs., lăsați Halloween-ul să devină motivul. Decorați un dulap sau un bufet cu piese din sticlă de epocă pentru a oferi locuinței o atmosferă de casă bântuită. Adăugați câteva camee pentru un aspect complet.

* Distrați-vă puțin de acest Halloween și decorați-vă bucătăria pentru sărbătoare. Aveți câteva vase adânci pe care le folosiți rar? Transformați-le în felinare jack-o-lantern pentru un aspect neașteptat de adorabil de Halloween.

* Dacă doriți să realizați un decor de Halloween, dar nu doriți să mergeți „prea departe”, presărați câteva accente portocalii. O pernă sau o pătură și câteva flori false sunt perfecte pentru a obține acel aspect de octombrie fără prea multă muncă.

* Adăugați un corb fals pentru un aspect mai autentic și mai matur, care nu este nici prea înfricoșător.

* Nu aruncați sticlele din sticlă anul acesta. În schimb, împodobiți-le cu păianjeni falși sau pânze de păianjen pentru a trece aspectul de la vintage la înfricoșător.

* Dacă ați avut nevoie de o scuză pentru a nu șterge praful timp de câteva săptămâni, iată că l-ați găsit. Lăsați rafturile să adune un strat considerabil de praf sau să presărați puțin nisip pentru a oferi rafturilor dvs. o atmosferă înfricoșătoare.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.homesandgardens.com/news/halloween-trends

https://www.seattlemet.com/home-and-real-estate/2020/10/how-to-decorate-for-halloween-with-style

https://www.townandcountrymag.com/leisure/arts-and-culture/news/g1527/elegant-ways-to-decorate-halloween/

https://www.thewonderforest.com/10-classy-and-chic-halloween-decor-ideas/

https://walkeredison.com/blogs/news/how-to-decorate-for-a-minimalist-halloween

https://www.mydomaine.com/halloween-decorating-ideas-5196633

https://www.houzz.com/magazine/12-halloween-decor-ideas-to-scare-and-delight-stsetivw-vs~114752598

https://www.homesandgardens.com/ideas/halloween-decorating-ideas