Realizator: Cătălin Gomboş – Radioul Public aniversează astăzi 93 de ani de la prima transmisie în eter. „Alo, alo, aici Radio Bucureşti!” – au fost primele cuvinte care s-au auzit de la radio. De la înfiinţarea sa, Radioul Public a transmis neîntrerupt toate evenimentele semnificative din istoria României. Ca recunoaştere a rolului deterimant în istoria ţării noastre Parlamentul a instituit Ziua de 1 noiembrie ca Zi Naţională a Radioului. Într-un mesaj de felicitare, Ambasada SUA a precizat că libertatea presei şi libertatea de exprimare sunt fundamentale în orice regim democratic, iar această zi este dedicată jurnaliştilor de radio, care, adesea expunându-se unui mare risc în acest mediu sanitar precar, relatează poveştile care altfel nu ar putea fi auzite.
Pentru românii din străinătate Radioul Public reprezintă un mod de a păstra legtura cu ţara. Este şi cazul unui român stabilit de 30 de ani la Roma, care ascultă zilnic ştirile de dimineaţă la RRA:
-: Sunt din zona Bacăului şi, deşi sunt plecat de mai mulţi ani din ţară, continui să ascult RRA. În fiecare dimineaţă, înainte de a-mi începe activitatea, ascult în mod deosebit rubrica de ştiri, pentru că mă interesează. Cred că este un mod de a mă simţi mai aproape de ţară şi de cei dragi. Să mă informez prin intermediul radioului înseamnă pentru mine a şti, a cunoaşte mai mult, înseamnă a mă ajuta să surprind înţelesul lucrurilor şi al evenimentelor din jurul meu, înseamnă nu în ultimul rând a găsi un just echilibru între unde sunt acum şi de unde am plecat.
Realizator: A consemnat corespondentul noastră în Italia, Elena Postelnicu./lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie)