Protest pentru SRR și SRTV

PROTEST

În atenția:

– Domnului Klaus Werner Iohannis – Președintele României,

– Doamnei Anca Dragu – Președintele Senatului României,

– Domnului Florin Roman – Președintele Camerei Deputaților,

– Domnului Florin Vasile Cîțu – Prim-ministrul României și Președinte al PNL,

– Domnului Ion Marcel Ciolacu – Președinte al PSD,

– Domnului Dacian Julien Cioloș – Președinte al USR+,

– Domnului Hunor Kelemen – Președinte al UDMR,

– Domnului George Nicolae Simion – Președinte al AUR.

SITUAȚIE GRAVĂ, BLOCAJ INSTITUȚIONAL FĂRĂ PRECEDENT,

LA RADIOUL ȘI TELEVIZIUNEA PUBLICE DIN ROMÂNIA!

Intenționat sau nu, Radioul și Televiziunea publice au fost condamnate!

Doamnelor și domnilor,

În data de 1 noiembrie 2021, Radio România ar fi trebuit să aniverseze cei 93 de ani de la înființare, iar în 31 decembrie, TVR va împlini 65 de ani de prezență neîntreruptă pe micile ecrane ale românilor. În acest an aniversar, salariații celor două instituții publice de media sunt revoltați și disperați pentru că, deși în decursul timpului au muncit și servit cu profesionalism, devotament și sacrificii la bunul mers al instituției, în schimb aceștia nu-și vor mai primi nici drepturile ce li se cuvin.

Vă informăm că cele două instituții media publice, strategice, ale statului român, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV), au ajuns în situația de a nu mai avea niciun fel de conducere începând cu data de 29 octombrie a.c. (conform art. 18 din Legea 41/1994 rep.).

Din acest moment, SRR și SRTV au încetat fiecare plată către orice beneficiar! Nu mai există persoana desemnata cu putere administrativă care să semneze în calitate de ordonator principal de credite.

Salariații sunt diperați de faptul că nu-și vor mai putea primi drepturile salariale în noiembrie, conform Contractelor Colective de Muncă, iar cele două instituții publice de media au intrat deja în incapacitate de plată.

Mai mult, pentru prima dată de la înființarea Legii 41/1994, de organizare și funcționare a SRR și SRTv, nu este respectat dreptul salariaților de a alege și de a fi aleși în calitate de reprezentanți ai salariaților în cele două Consilii de Administrație, încălcându-se astfel art. 19 alin.2 lit.b) din Legea 41/1994 rep.

Menționăm faptul că:

  • Joi, 28 octombrie 2021, PSD a atacat la Curtea Constituţională legea privind aprobarea OUG 89/2021, care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor,
  • Vineri, 29 octombrie 2021, au expirat mandatele lui Liviu Popescu (Radio) și al Ramonei Săseanu (TVR), fără a exista o soluție de prelungire sau înlocuire a directorului general interimar la SRR și SRTV, aprobată de către Parlamentul României.
  • Tot în data de 29 octombrie 2021, dar la ora 16, a avut loc ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului unde s-au stabilit procedurile pentru desemnarea membrilor consiliilor de administraţie ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune.
  • Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru Consiliile de Administraţie ale celor două instituţii este 12 noiembrie a.c., iar până pe 15 noiembrie a.c. urmează să fie audiaţi candidaţii în Comisiile pentru Cultură și Mass-Media ale Parlamentului şi numiţi membrii Consiliului de Administrație în plenul Parlamentului,

Pentru a rezolva urgent problemele apărute și pentru a evita colapsul celor două instituții publice de media, strategice, vă înaintăm următoarea soluție:

1. Anulați procedura de desemnare a noilor membri ai Consiliilor de Administrație (CA),

2. Numiți directori generali interimari la SRR și SRTv pentru 30 de zile,

3. Demarați procedurile de constituire ale celor două Consilii de Administrație la Radio și Televiziunea publice.

Astfel, directorii generali interimari vor putea gestiona situația administrativă și economică, vor putea achita drepturile salariale și vor putea demara alegeri ale reprezentanților salariaților în CA, iar partidele politice din Parlament, Președinția și Guvernul României, vor putea desemna reprezentanții în același timp, conform algoritmului.

Cu deosebită preocupare și îngrijorare,                                 București, 1 noiembrie 2021

Federația Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune

Adrian Valentin Moise

Sindicatul Pentru Unitatea Salariaților TV

Marius Cîrligeanu

Asociația Ziariștilor Independenți din România – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ)

Oana Georgiana Enăchescu

Freedom House România

Cristina Guseth