Săptămâna aceasta se va decide soarta cabinetului Ciucă

Realizator: Ciprian Sasu – Săptămâna aceasta se va decide în parlament soarta cabinetului Ciucă. Miniştrii propuşi de premierul desemnat vor fi audiaţi marţi, în comisiile parlamentare ale celor două Camere. Miercuri se va vota în plenul reunit al legislativului în legătură cu învestirea noului executiv. Nicolae Ciucă a ales în cele din urmă varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR, dar speră că va găsi un sprijin de ultim moment din partea altor formaţiuni.
Reporter: Alina Stănuţă: Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, speră că va reuşi să adune numărul necesar de voturi: 234 favorabile şi face apel la responsabilitatea parlamentarilor pentru depăşirea situaţiei provocate de criza pandemică:
Nicolae Ciucă: Nu putem să facem abstracţie de cifre, dar am convingerea că guvernul în actuala formulă, cu actualul program, va întruni minimul necesar de voturi, mergând pe responsabilitatea, pe stabilitatea şi nevoia de a rezolva problemele cetăţenilor români. Negocierile şi discuţiile trebuie să continue până în ultimul moment.
Reporter: Liderul PNL, premierul interimar, Florin Cîţu, s-a arătat optimist că guvernul minoritar PNL-UDMR va trece de parlament şi va ajunge la Palatul Victoria.
Parteneri de guvernare, cei de la UDMR spun că vor continua alături de PNL într-un guvern minoritar, chiar dacă deocamdată nu există majoritate pentru învestire.
Programul de guvernare pentru care PNL-UDMR cere votul de încredere miercuri, în legislativ, prevede printre altele, măsuri urgente pentru gestionarea crizei sanitare, reducerea impactului generat de creşterile de preţuri din energie, reforma sistemului de pensii sau reforma salarizării în sectorul public.
Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat ieri că este nemulţumit de programul de guvernare PNL-UDMR, pentru că în opinia sa ar face viaţa românilor mai grea:
Marcel Ciolacu: Un guvern minoritar este o ruptură între guvern şi parlament. Ştiu că au existat guverne minoritare în România, dar nu într-o astfel de situaţie de criză.
Reporter: USR nu va vota un guvern minoritar, pentru că doreşte refacerea coaliţiei, susţine purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu. În opinia sa, mandatul inflexibil acordat de PNL premierului desemnat adânceşte criza politică:
Ionuţ Moşteanu: Dacă acest guvern va trece, va trece cu voturile PSD şi vom avea o guvernare PNL-UDMR-PSD. USR nu va vota acest guvern. USR susţine refacerea coaliţiei de guvernare.
Reporter: Mâine au loc audierile candidaţilor pentru funcţiile de ministru în cabinetul propus de Nicolae Ciucă, iar miercuri este programat votul în legislativ.#HUN/lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie)