2021. november 3

A PNL, a PSD és az RDMSZ javasol miniszterelnök-jelöltet a Cotroceni egyeztetésen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ bejelentette, hogy javasolnak miniszterelnök-jelöltet a Cotroceni egyeztetésen az új kormány megalakitásának perspektivájában. Egyelőre Klaus Iohannis államelnök nem hivta tárgyalásra a politikai pártokat, amelyek már megkezdték a tárgyalásokat. A PNL és az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) vezetői szerdán találkoztak. Florin Cîțu és Dacian Cioloș egyaránt kijelentette, hogy bizonyos elvekben egyet értettek, melyek között szerepel egy liberális miniszterelnök javasolása. Florin Cîţu liberális elnök szerint nagy esély van a jobboldali koalició helyreállitására. Dacian Cioloş, az USR vezetője a maga részéről kihangsúlyozta, hogy politikai alakulata azt várja a liberálisoktól, hogy döntsék el konkrétan: a koalició helyreállitásáról vagy a PSD-vel alakitandó kormányról akarnak-e tárgyalni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

Az RMDSZ-nek is lesz miniszterelnök-jelöltje

Az RMDSZ-nek is lesz miniszterelnök-jelöltje, amikor az államfő újabb kormányalakítási egyeztetésre fogja hívni a pártokat, jelentette be közösségi oldalán szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. „Egyáltalán nem tartom elvetendő javaslatnak, hogy egy következő koalícióban – legyen az a PNL-USR-RMDSZ vagy a PNL-PSD-RMDSZ – az a legkisebb politikai alakulat adja a miniszterelnököt, amely a stabilitást képviseli. Lehet beszélni arról, hogy a Szövetségnek csak 6-7 százaléka van a parlamentben, de nem ez az érdekes! Sokkal fontosabb onnan megközelíteni a kormányalakítás kérdését, hogy melyik az a politikai alakulat, amely a racionalitás és a következetesség hangja volt az elmúlt időszakban, és amelynek a miniszterelnök-jelöltje integratív személyiség” , hangsúlyozta Kelemen Hunor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

Az egészségügyi minisztérium közlése

Az Egészségügyi Minisztérium biztosított mindenkit afelöl, hogy a koronavirussal fertőzött, súlyos állapotban levő betegeket kezelő orvosok rendelkezésére állnak decemberig a szükséges gyógyszerek, pontosabban a remdesivir és a tocilizumab. Raktáron vannak monoklonális antitestek és favipiravir is a játó betegek kezelésére. Az egészségügyi minisztérium szerint, a koronavirussal fertőzött betegeket ápoló korházakban a gyógyszerszükséglet az utóbbi két hónapban legkevesebb hatszorosára növekedett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

A képviselők elfogadták a Holokauszt és a zsidók történelmének tanulmányozására vonatkozó törvényjavaslatot

A képviselők elfogadták a Holokauszt és a zsidók történelmének tanulmányozására vonatkozó törvényjavaslatot, amely tantárgyként bekerül a liceumi és szakoktatás keretterveibe. A tervezet kezdeményezői szerint e tantárgy oktatásának célja ismeretek és perspektívák szerzése a romániai zsidó közösségek történelméről, kultúrájáról és hagyományairól, valamint arról, hogy e nemzeti kisebbség hogyan járult hozzá az idők során a román társadalom fejlődéséhez és korszerűsitéséhez. E törvénytervezet esetében a döntő fórum a Szenátus. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)
Rozália Gănciulescu, RADOR