Consultări pe tema formării unui nou guvern

Realizator: Petruța Dinu – În așteptarea consultărilor de la Palatul Cotroceni pe tema formării unui nou guvern, care încă nu au fost anunțate, liberalii și reprezentanții USR au avut miercuri o primă întâlnire.
Liderul PNL, Florin Cîțu, a afirmat că sunt șanse mari pentru refacerea coaliției de dreapta. În cadrul întâlnirii, spune el, au fost abordate principiile privind formarea guvernului cu premier PNL, dar și necesitatea unui acord al coaliţiei mai detaliat. La rândul său, liderul USR, Dacian Cioloş, a declarat că așteaptă din partea liberalilor să decidă foarte clar dacă vor să negocieze refacerea coaliției sau un guvern cu PSD.
Dacian Cioloş: Acum ne lovim de o decizie a PNL-ului dacă vrea sau nu să refacă coaliția. Pentru noi e simplu. Diseară sau mâine PNL ne spune dacă vrea sau nu să refacă coaliția. Dacă vrea, atunci de mâine trebuie să începem aceste discuții și asta cred că a fost clar și pentru colegii de la PNL, că nu avem timp de pierdut. Dacă nu vor să refacem coaliția şi vor să meargă cu PSD, probabil că de mâine vor începe discuțiile cu PSD.
Realizator: Liderii PSD se vor întâlni cu cei ai PNL mâine pentru o discuție în contextul crizei guvernamentale, anunță președintele PSD Marcel Ciolacu. După o convorbire cu liderul PNL, Florin Cîţu, Marcel Ciolacu a subliniat din nou că va merge la consultările cu președintele României cu o propunere de premier.
Marcel Ciolacu: Am avut o discuție cu domnul Florin Cîțu telefonic, să stabilim mâine la prânz unde are loc întâlnirea. Credeam că va fi la Parlament. Eu azi dimineață am anunțat că Partidul Social Democrat va merge la consultări cu o propunere de prim-ministru. Mai departe lăsăm /lucrurile/. Cred că e o discuție şi un mandat pe care o să îl primesc de la Partidul Social Democrat.
Realizator: La întâlnirea de mâine cu reprezentanții PSD, liberalii vor susține formarea unei majorități în jurul PNL – a declarat în această seară președintele partidului, Florin Cîțu.
Florin Cîțu : /…/ un mandat, acela de a forma o majoritate în jurul Partidului Național Liberal pentru a trece peste această criză. Propunerea PNL nu este făcută. Noi vrem un premier în jurul Partidului Naţional Liberal, după aceea discutăm despre premier. Bineînţeles, trebuie să avem discuţia la masă, poate reuşim să îi convingem că singura majoritate care poate să treacă România prin criză este majoritatea în jurul Partidului Naţional Liberal. Dar aşa, mergem acolo, să le arătăm că putem face asta./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie)