Premieră medicală în România

Realizator: Georgiana Groso – Premieră medicală în România în chirurgia cardiovasculară. Este vorba despre scoaterea unei tumori, care a apărut la nivelul unei vene şi s-a extins la alte 5, la un bărbat în vârstă de 71 de ani. Acesta locuieşte în SUA de mai bine de 30 de ani, unde medicii au refuzat să-l opereze, alternativa oferită de ei fiind includerea într-un studiu de cercetare faza întâi. Tumoarea gigant invadase aproape jumătate din sistemul circulator periferic al pacientului şi a fost extirpată azi în totalitate, la Spitalul „Angiomedica”:
Mircea Pătruţ, prof.dr., coordonatorul echipei medicale: L-am operat şi am găsit o formaţiune tumorală intravasculară, deci era în interiorul vasului de sânge, şi anume în interiorul venelor de la nivelul piciorului, de la nivelul membrului pelvin drept. Era o tumoră mare de circa 10/15 cm, circuitul venos era întrerupt complet.
Reporter: Cum este pacientul, acum?
Mircea Pătruţ: Pacientul este bine, operat, cu membrul pelvin integru, s-au păstrat şi am refăcut circulaţia la nivelul membrului pelvin drept, într-o zi, două îl externăm din spital, în curs de vindecare chrurgicală.
Realizator: O astfel de tumoare este foarte rară, iar medicul Mircea Pătruţ spune că nu a mai întâlnit aşa ceva în toată activitatea sa – transmite reporterul RRA, Adriana Turea./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie)