Republica Moldova înregistrează o creştere alarmantă a numărului de decese asociate infecţiei cu coronavirus

Bilanţul global al pandemiei de coronavirus se apropie de 248 de milioane de infectări şi de 5.020.000 de mii de morţi. În timp ce în multe ţări situaţia s-a stabilizat, în estul Europei situaţia continuă să rămână îngrijorătoare. Rusia a anunţat astăzi cel mai mare număr de infecţii în 24 de ore – peste 40.000.

Şi în Republica Moldova se înregistrează un număr mare de cazuri şi o creştere alarmantă a numărului de decese, după cum transmite colega noastră de la Radio Chişinău, Mariana Vasilache:

Reporter: Săptămâna trecută, în Republica Moldova s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID, ar peste 3.000 dintre acestea au fost raportate în regiunea separatistă din stânga Nistrului.

O situație gravă se atestă și în principalele orașe din Republica Moldova, Chișinău și Bălți, care se află sub cod roșu de alertă pandemică, după cum a anunțat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu. În același timp, numărul deceselor asociate cu COVID continuă să crească alarmant. 293 de persoane au decedat săptămâna trecută în Republica Moldova de pe urma complicațiilor provocate de coronavirus, iar 95% dintre acestea erau nevaccinate. Rata de vaccinare continuă să se afle la un nivel scăzut.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății de la Chișinău, doar aproximativ un sfert din populaţie este imunizată cu schema completă. Acum câteva zile, autoritățile din sănătate din Republica Moldova au dat undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani cu serul Pfizer, dar deocamdată imunizarea acestora nu a început. Peste 10% din îmbolnăviri sunt în rândul copiilor./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie