Revista presei internaţionale – 3 noiembrie

Cu bune sau cu rele, România continuă să rămână în atenția presei internaționale, indiferent dacă asta îi bucură pe unii sau îi nemulțumește pe alții.

Să începem cu vestea bună, de altfel singura din ultima vreme. Deși încă nemenționată în ziare, ea vine din partea Casei Albe, fiind vorba despre o declarație de presă: „Statele Unite și România anunță instalarea în România a unui mic reactor modular, primul de acest fel, iar evenimentul ar aduce tehnologia nucleară civilă de ultimă oră în această zonă critică a Europei”. Aceeași declarație precizează că este vorba despre „o instalație care va cuprinde 12 module și care va fi construită în parteneriat cu firma americană NuScale Power”. În privința locurilor de muncă, declarația mai subliniază că, „pentru început, ele s-ar putea ridica la 6000, urmând ca pe viitor să ajungă la 30000”.

Dar, din păcate, cam atât despre veștile bune legate de România. Criza politică și agravarea pandemiei de covid sunt subiectele care atrag cel mai mult atenția ziarelor străine. „Blocajul politic din România agravează criza legată de pandemie și pe cea din sectorul energetic”, titrează cotidianul britanic Financial Times. Același ziar îl citează pe liderul UDMR, Hunor Kelemen, care ar fi declarat: „Este o situație tragi-comică. Toată lumea se îndoiește de toată lumea. Este vorba despre o concurență și nu s-ar face nicio secundă vreun compromis în interesul țării”. Un alt ziar britanic, The Independent, menționează că „premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a renunțat la mandatul vizând formarea unui guvern”. Iar ziarul american The Seattle Times titrează: „România înregistrează un număr-record de decese datorate pandemiei, iar ritmul vaccinărilor rămâne lent”.

Revenind la subiectul cooperărilor, trebuie spus că nu întotdeauna ele se dovedesc și fructuoase. În acest sens, indignarea Franței față de un acord convenit cu discreție între Statele Unite, Marea Britanie și Australia este elocventă. De la summit la summit, afacerea submarinelor rămâne pe prima pagină a agendei diplomatice franceze”, titrează ziarul francez Le Monde, care observă totodată că, „la recent încheiatul summit al Grupului celor 20 de state industrializate, G 20, președintele Macron l-a ocolit pe premierul australian, dar a discutat cu alți șefi de stat din zona Pacificului, dorind să îi asigure de susținerea Franței”.

Pe aceeași temă, două titluri ne atrag atenția în cotidianul The Australian. „Premierul australian a dorit să-i dovedească lui Macron că nu e un mincinos”, notează un articol, iar celălalt subliniază: „Trădarea lui Biden este mai gravă decât indignarea lui Macron”. În opinia celor de la The Australian, „ideea potrivit căreia americanii nu credeau că francezii se vor supăra este absolut ridicolă”. Apoi, jurnaliștii de la The Australian, The Australian Financial Review și cei de la britanicul Daily Telegraph au dezvăluit niște mesaje aparținând lui Macron. Cele trei ziare subliniază că, „înaintea dezvăluirii acordului americano-australian, Macron nu a putut fi contactat la telefon de premierul australian, dar i-a trimis un mesaj în care parcă ar fi bănuit ceva: „Să mă aștept la vești bune sau proaste în privința ambițiilor noastre nucleare comune?”

Rămânem totuși în Franța, având în vedere că disensiunile sale cu Marea Britanie par să readucă în memorie vremuri din negura istoriei. Numai că, potrivit unor vești de ultimă oră, disensiunile celor două țări în privința pescuitului dau semne că s-ar aplana. Ziarul francez Le Figaro notează că, „în pofida animozităților dintre președintele Macron și premierul britanic Boris Johnson, cele două țări rămân dispuse să-și soluționeze conflictul în mod amiabil”. Dar, în ziarul britanic Daily Telegraph, informațiile se arată mai puțin optimiste. O comentatoare scrie că „liberalismul șovin al lui Macron reprezintă un pericol pentru Occident”, iar un aticol anunță: „Pescarii francezi sunt acuzați că au mințit în declarațiile depuse pentru a li se aproba pescuitul în apele britanice”. Urmărind evenimentele, ziarul spaniol El Pais notează că, „pentru a evita un șoc comercial, președintele Macron îi acordă mai mult timp premierului Johnson și suspendă ultimatumul anunțat cu câteva zile în urmă în materie de pescuit”. Ziarul notează însă că „răgazul acordat nu e prea lung: va aștepta până joi”.

(Alexandru Danga, Agenșia de presă RADOR)