România va fi prima țară din lume unde Statele Unite vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni

România va fi prima țară din lume unde Statele Unite vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Președintele Klaus Iohannis și reprezentantul special al președintelui american pentru climă, John Kerry, au stabilit aseară la summitul pentru climă din Scoția ca până în 2028 România să includă în sistemul național de producere a energiei acest tip de reactoare, iar un comunicat al Casei Albe arată că această colaborare va duce la crearea a până la 30.000 de locuri de muncă în cele două țări.
Reporter: Carmen Gavrilă – Președintele Klaus Iohannis a explicat că acest tip de colaborare extinsă cu Statele Unite, adică dezvoltare de tehnologii, producție, servicii de suport pentru operare, trebuie extins și în alte domenii, în special în energia regenerabilă și mobilitatea verde. Washingtonul vede în tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici o soluție la decarbonizare. Opinia e împărtășită de România, atât că, deocamdată, Uniunea nu a catalogat clar energia nucleară ca energie curată și, deci, nu o finanțează. Executivul european a promis o reevaluare a clasificărilor, care va fi prezentată la jumătatea acestei luni. La summitul pentru climă de la Glasgow, președintele Klaus Iohannis a declarat că România și-a redus emisiile de gaze de seră cu 64% între 1989 şi 2019.
Klaus Iohannis: Nu există un glonte de argint care să elimine schimbările climatice, dar un set de măsuri interconectate ne poate ajuta. Vom lupta cu schimbările climatice prin soluții bazate pe natură, pentru că vom folosi 57.000 de hectare de pădure nouă, finanțate din Planul Naţional de Redresare, ca să reținem carbonul și să combatem deșertificarea.
Reporter: Klaus Iohannis şi John Kerry au stabilit şi o consolidare a cooperării bilaterale în ce priveşte stocarea energiei şi electrificarea transporturilor.#HUN/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie