2021. november 4

A romániai Nuclearelectrica és az amerikai NuScale Power cég együttműködési megállapodást írt alá kis moduláris reaktorok építésére

A román állami atomenergetikai társaság, a Nuclearelectrica, és az amerikai NuScale Power cég csütörtökön, a skóciai klímacsúcson együttműködési megállapodást írt alá a kis moduláris reaktorok építésére vonatkozóan. Románia az első ilyen reaktort épiti meg az amerikai energiaszabályozó ügynökség által tavaly jóváhagyott technológiával. A megállapodás aláirásán részt vett Virgil Popescu ideiglenes energiaügyi miniszter is. Mint elmondta, e technológia hozzájárul a klimaválság ellensúlyozásához. „Románia regionális vezető szerepet fog betölteni a tiszta energia szolgáltatása terén. Ezen kivül kialakul egy helyi hálózat, amely lehetővé teszi Románia számára, hogy befektetési központ és kis reaktormodullok beszállitója legyen a közép-kelet-európai államoknak. E technológia alkalmazásának első szakaszában hat ezer munkahelyet teremtenek Romániában és az Egyesült Államokban, majd utólag további harminc ezret.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

A liberálisok nem mondanak le a miniszterelnöki tisztségről

Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke cáfolja, hogy a liberálisok szerda este Klaus Iohannis államfővel találkoztak volna, hogy megvitassák azokat a tárgyalásokat, amelyeket a PNL a napokban folytat. Másrészt, Rareş Bogdan ismételten megerősitette, hogy a liberálisok nem mondanak le a miniszterelnöki tisztségről és a parlamenti többség kialakitásának első lehetőségeként a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) emlitette meg. A liberálisok csütörtök délután ülnek tárgyaló asztalhoz, hogy megvitassák a teljes jogkörrel és stabil parlamenti többséggel rendelkező kormányalakítást. A szociáldemokraták azonban úgy vélik, hogy őket illeti meg, hogy jelöltet javasoljanak a miniszterelnöki funkcióra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

A munkaügyi minisztérium a munkaerőpiacra újonnan felvett külföldi munkavállalók számának növelését javasolja

A munkaügyi minisztérium a romániai munkaerőpiacra újonnan felvett külföldi munkavállalók számának százezerre való növelését javasolja a jövő évben, ami a dupláját jelenti az idei évhez képest. Az intézmény egyik tervezete által előirányzott intézkedést november 10-ig társadalmi vitára bocsátották és a munkaerő hiány fedezésére javasolják. Ez év augusztusáig 6 500 cég kért munkavállalási igazolást a munkaerő-közvetítő ügynökségektől olyan 83 ezer állás betöltésére, amelyre nem volt munkaerő az országban. Az igazolások a külföldiek romániai munkavállalásához szükségesek. Az igazolások kibocsátását főleg a lakó- és nem lakáscélú épületek megépitése terén, valamint a vendéglátó iparban, a szállitásban és közszállitásban igényelték. A munkaügyi minisztérium szerint a Romániában munkát vállalni hajlandó külfödiek számának növelése nagyon fontos az egyes tevékenységi ágazatokban, szakmákban igényelt munkaerő biztositása érdekében. A Bevándorlási Felügyelőség adatai szerint a legtöbb külföldi Vietnámból, Moldáv Köztársaságból, Törökországból és Nepálból jön dolgozni hazánkba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

A fűszernövényeket termesztő gazdálkodók 2021-ben de minimis támogatásban részesülnek

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség 2021-re engedélyezte az aromás növények termesztését támogató programhoz kapcsolódó de minimis támogatást (csekély összegű támogatás). A teljes összeg meghaladja az egymillió lejt és az állami költségvetésből folyósitják, amelyre 50 aromás növénytermesztő jogosult. Kezdetben 88 kérelmet nyújtottak be, de 30-at visszautasitottak az ellenőrzések során, mig nyolctermesztő önmaga vonta vissza kérelmét. A csekély összegű támogatásba a kakukkfű, koriander, bazsalikom, mustár és édeskömény-termesztők részesülnek, jegyezte meg a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

Decemberben indul a háztartási eszközök roncsprogramjának újabb kiadása

A háztartási eszközök roncsprogramjának újabb, decemberi kiadására 34 millió lejt különitettek el, közölte  csütörtöki sajtótájékoztatóján Tánczos Barna ügyvivő környezetvédelmi miniszter, megjegyezve, hogy a programra az előzőekhez hasonló módon lehet majd feliratkozni. A program valószínűleg november utolsó hetében indul, így az államilag támogatott, energitakarékos készülékek megvásárlását szolgáló utalványok már decemberben felhasználhatóak lesznek, fűze hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

Rozália Gănciulescu, RADOR