Casa de Pensii Vaslui nu mai are bani pentru plata ajutoarelor de înmormântare

Realizator: Nicoleta Turcu – Situație fără precedent la Casa de Pensii Vaslui. Cei de acolo nu mai au bani pentru plata ajutoarelor de înmormântare. Numărul celor care au decedat a crescut atât de mult încât au epuizat fondurile alocate. Cu detalii corespondenta RRA Alina Darie.
Reporter: Casa Județeană de Pensii Vaslui întâmpină dificultăți în gestionarea fondurilor alocate pentru fiecare lună a acestui an în vederea acordării ajutoarelor de deces. Cauza o reprezintă creșterea numărului de persoane decedate din rândul salariaților și pensionarilor. În octombrie, de pildă, fondurile s-au epuizat înainte de încheierea lunii şi s-au înregistrat câteva zile de întârziere pentru achitarea acestui drept către solicitanţi. Dacă media unei luni obișnuite era de 350 de decese, în octombrie în județul Vaslui au decedat 746 de persoane, ceea ce a reprezentat 4 milioane de lei valoarea totală a ajutoarelor de deces acordate de Casa Județeană de Pensii numai într-o singură lună. Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a confirmat faptul că peste 80 de persoane au decedat în spitalele din județ ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2.
În prezent, conform legii, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului ajutorul are o valoare de 5.380 de lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului ajutorul dat de Casa de Pensiei este de 2.690 de lei./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 noiembrie)