Criteriile după care vor începe elevii şcoala, după vacanța impusă de autorități pentru limitarea transmiterii coronavirusului

Realizator: Nicoleta Turcu – 1,8 milioane de copii
se vor întoarce poimâine în clase, după o vacanță impusă de autorități pentru limitarea transmiterii coronavirusului. Criteriul de care se ține seama este rata de vaccinare a personalului din fiecare unitate de învățământ preuniversitar. Acolo unde aceasta este de 60% se țin ore față în față, unde sunt mai puțini angajați imunizaţi anticovid orele vor fi ținute online. Ce a mai anunțat ieri ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, aflăm de la Adriana Leu.
Reporter: 1,2 milioane de elevi învață în școli în care rata de vaccinare a personalului este mai mică de 60%, astfel că ei vor rămâne acasă și vor face ore cu ajutorul internetului. În capitală, deocamdată, copiii din două treimi din școli revin în bănci, însă situația se poate schimba de la o săptămână la alta, pentru că în fiecare vineri unitățile de învățământ din întreaga țară vor anunța care este rata de imunizare, iar consiliile de administrație pot decide reîntoarcerea în clase.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că această măsură va impulsiona vaccinarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar.
Sorin Cîmpeanu: Sunt convins că o astfel de modalitate de deschidere a școlilor îi va responsabiliza și pe acei colegi ai noștri care nu au luat încă decizia de a se vaccina. Sunt convins că toți profesorii sunt interesați de educația elevilor, că toți profesorii înțeleg că prezența fizică este un element esențial pentru o educație de calitate şi sunt convins că vor face efortul de a se gândi încă o dată, dacă se vaccinează, vor lua această decizie în interesul propriilor elevi, la care știu foarte bine că cei mai mulți profesori ţin.
Reporter: Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a mai anunțat că până în acest moment au fost achiziționate și vor ajunge în școli săptămâna viitoare 9 milioane de teste pe bază de salivă pentru COVID-19. În ceea ce privește vaccinarea elevilor s-a ajuns la o rată de aproximativ 30% din totalul celor cu vârstă peste 12 ani.
După vacanța suplimentară impusă de autorități se modifică și structura anului școlar. Astfel, vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie și se încheie pe 3 ianuarie, pentru elevii de gimnaziu și liceu și pe 9 ianuarie pentru preșcolari și ciclul primar. S-a decis și renunțarea la programul „Școala altfel”, din perioada 8-14 aprilie. Celelalte vacanțe rămân neschimbate, cea de primăvară dintre 15 aprilie și 1 mai, în timp ce vacanța de vară începe pe 11 iunie.
Consiliul Național al Elevilor cere autorităților sanitare să dezvolte un algoritm în baza căruia școlile să decidă în ce format vor continua cursurile, luând în calcul și alți factori pe lângă vaccinarea din rândul personalului. Între aceștia: incidenţa de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și menținerea distanței fizice. Aceste condiții nefiind îndeplinite, Consiliul Elevilor consideră că școlile nu sunt pregătite acum pentru fizică, cum de altfel nu sunt pregătite nici pentru ore online.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 noiembrie)