Parlamentul European a acuzat Rusia de manipularea situației de pe piața gazelor

Kosma Złotowski, membru al Parlamentului European, care reprezintă Polonia în cadrul acestei instituţii europene, a afirmat că Rusia ar manipula situația de pe piața gazelor din Uniunea Europeană pentru a obține beneficii economice și politice. Politicianul a încercat să-și argumenteze poziția într-un apel adresat Comisiei Europene, în posesia căruia a intrat RUSSIA TODAY.
Potrivit lui Kosma Złotowski, compania rusă Gazprom, prin intermediul Gazprom Germania, companie fiică, ”controlează opt depozite subterane de depozitare a gazelor din cinci țări europene”. După cum a sugerat deputatul, astfel pentru Moscova este mult mai ușor să ”manipuleze oferta” şi aprovizionarea, și să influențeze prețurile combustibililor în Europa. În acest context, politicianul i-a adresat Comisiei Europene mai multe întrebări. În special, el a întrebat dacă situația actuală, în care o serie de depozite de stocare a gazelor sunt ”sub controlul Gazprom”, nu reprezintă o ”amenințare reală la adresa securității energetice a UE”.
”Comisia Europeană consideră că este un abuz de poziție dominantă pe piața internă manipularea efectuată de către Rusia în aprovizionarea cu gaze şi scopul ei de a obţine avantaje economice și politice?” – i-a întrebat, de asemenea, pe reprezentanţii Comisiei Europene, Kosma Złotowski, membru al Parlamentului European.
În acest context, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a subliniat că Moscova nu este interesată ”de o creștere permanentă a prețurilor la resursele energetice, inclusiv la gaze”, deoarece aceasta poate avea anumite consecințe asupra părţii ruse.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, declara, pe la mijlocul lunii octombrie, că Gazprom îndeplinește pe deplin angajamentele prevăzute de contractele semnate pe termen lung privind furnizarea de gaze către UE și nu este implicat în manipularea prețurilor de pe piață./vdraguta/ilapadat

(www.russian.rt.com – 6 noiembrie)