SUA au apelat la UE, din cauza trupelor rusești amplasate la granița cu Ucraina

Publicaţia germană ”Süddeutsche Zeitung” titrează: „SUA au apelat la UE, din cauza trupelor rusești amplasate la granița cu Ucraina”. Statele Unite au apelat la Serviciul European de Acțiune Externă și la o serie de state UE, din cauza presupusei acumulări de forțe ruseşti în apropierea graniței cu Ucraina și au oferit și date despre mișcările de trupe, relatează ziarul ”Süddeutsche Zeitung”, citând surse diplomatice. Potrivit acestuia, la sfârșitul acestei săptămâni, Statele Unite au depus solicitări la Serviciul European de Acțiune Externă, precum și la ministerele de externe ale Germaniei, Franței și Marii Britanii. ”Motivul este concentrarea de trupe ruse la granița cu Ucraina și un potențial mare de escaladare a situaţiei”, mai scrie ziarul.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că este vorba despre ştiri false în cazul ştirilor despre amplasarea de trupe ruseşti la granița cu Ucraina.
Ambasada SUA la Berlin a refuzat să comenteze conținutul contactelor sale diplomatice cu SUA, dar a precizat că ”sprijinul neclintit al SUA în favoarea suveranităţii, independenței și integrităţii teritoriale a Ucrainei în fața agresiunii ruse” nu ar trebui să fie pus la îndoială – se precizează într-un comunicat remis de ambasadă. Acest pas al Statelor Unite a urmat pe fondul ”retoricii extrem de agresive” a autorităților ruse, au declarat pentru publicație surse diplomatice.
Se mai specifică că Statele Unite au oferit informații despre mișcările de trupe ruseşti. Ziarul scrie că acest gest a fost precedat de o convorbire între președintele american, Joe Biden, și cancelarul german, Angela Merkel, în marja summitului G20 de la Roma, în cadrul căruia președintele i-a cerut lui Merkel ”să crească presiunea exercitată asupra Rusiei în legătură cu gazoductul Nord Stream 2”. Nu au fost oferite detalii despre această convorbire.
Ziarul ”Washington Post”, citând surse proprii, a informat că o serie de oficiali americani și europeni sunt îngrijorați de presupusa ”creştere a numărului de trupe rusești” în apropierea graniței cu Ucraina. Articolul menționa că aceste mișcări de trupe au început să fie remarcate mai ales în ultimele săptămâni, după ce Federația Rusă a finalizat exercițiile militare comune de amploare cu Belarus, Vest 2021.
Pe 2 noiembrie, publicația americană ”Politico” a publicat imagini din satelit care, potrivit acesteia, demonstra desfășurarea de trupe ruse ”la granița cu Ucraina”, în regiunea Smolensk, care nu se învecinează cu Ucraina. În același timp, în material a mai fost scris că imaginile arată o acumulare de unități blindate, artilerie și infanterie în zona Ielni din regiunea Smolensk, care se învecinează cu Belarus.
Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că nu a înregistrat cazuri de concentrare de trupe ruseşti în apropierea propriilor sale granițe. Instituţia a sugerat că ”datele despre amplasarea forțelor armate ruse în direcția ucraineană, publicate în mass-media și pe internet, sunt elemente ale unor acțiuni speciale de informare și psihologice și, de fapt, acestea sunt evenimente planificate în cadrul mișcării de trupe, după finalizarea unor exerciții militare.
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a specificat că nu a existat nicio activitate a trupelor ruse în apropierea granițelor cu Ucraina.
Ministerul rus de Externe a negat informaţiile apărute în mai multe mass-media occidentale, conform cărora Rusia ar fi amplasat trupe la granița cu Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia transferă trupe pe teritoriul său la propria discreție. Potrivit lui Peskov, acest fapt nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.
Rusia a negat, în repetate rânduri, acuzațiile de acțiuni agresive venite din partea Occidentului și Ucrainei, susținând că nu amenință pe nimeni, iar declarațiile despre ”agresiunea Rusiei” sunt folosite drept o scuză pentru a desfășura mai multe echipamente militare NATO în apropierea granițelor ruse./vdraguta/pvelisar

(www.ria.ru – 6 noiembrie)