Scena politică românească, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni

Realizator: Cristina Grecu – Mâine se așteaptă pe scena politică decizii pentru formarea unui nou guvern, la mai bine de o lună de la demiterea cabinetului Cîţu prin moțiune de cenzură. Dacă partidele vor putea contura alianțe care să aibă susținerea parlamentară, președintele Klaus Iohannis va declanșa consultări, după care va desemna un premier. Sunt programate, pe parcursul zilei de mâine, ședinței importante, atât la PSD, cât și la PNL, care ar urma să anunțe cu cine se va alia.
Reporter: Alina Bordea – Liberali par tot mai aproape de o colaborare cu social-democrații, deși în partid părerile sunt împărțite între a face o alianță cu PSD sau a reface coaliția cu USR. Decizia finală o va lua prin vot conducerea partidului – spunea președintele PNL, Florin Cîțu.
Social-democrații au lucrat la programul de guvernare, așa cum au convenit cu liberalii, cu execuția bugetară pe masă, document pe care partidul l-a primit de la premierul interimar. Marcel Ciolacu preciza că această colaborare dintre PSD și PNL este soluția politică a momentului.
Decizia PNL este așteptată și de USR, care își dorește refacerea coaliției de guvernare.
În această ecuație cu mai multe necunoscute există și o certitudine, aceea că UDMR se va regăsi în oricare dintre formulele viitoare de guvernare a PNL, fie cea cu PSD, fie cea cu USR.
Şeful statului așteaptă ca partidele să ajungă rapid la o înțelegere și să creeze o majoritate în parlament pentru a putea organiza consultările de la Palatul Cotroceni.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 noiembrie)