2021. november 8

Suceava az egyetlen megye Romániában, amelyet nem soroltak vörös zónába

Suceava az egyetlen megye Romániában, amelyet nem soroltak vörös zónába, mivel az ezer lakosra jutó koronavirussal fertőzödtek száma kevesebb, mint három, mig Bukarestben az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 9,49, ami csökkentést jelent az előző napokhoz képest. A koronavírus-fertőzöttek száma továbbra is a legmagasabb a fővárosban (635), majd a sorrendben következik Kolozs és Galac megye, ahol az esetek száma meghaladja a 300-at, valamint Ilfov és Tulcea megye, ahol több mint 200 fertőzöttet tartanak nyílván. Hétfőn legkevesebb új koronavirusos esetet Kovászna (17), Tulcea (25), Beszterce-Naszód (31), Mehedinţi (37) megyékben regisztrálták, közölte a Stratégiai kommunikációs csoport. (RADOR HIRÜGYNÖKSG – 08.11)

Az óvodák, gimnáziumok és líceumok csaknem 70%-ban kedődött meg hétfőn a tanítás fizikai jelenléttel

Ezekben az tanintézményekben az alkalmazottak mintegy 60%-a felvette a koronavirus elleni oltást. A többi óvodában, iskolában és középiskolában online folyik a tanítás és a diákok csak akkor térhetnek vissza fizikailag ha a védettségi küszöb eléri az emlitett értéket. A tanügyminisztérium döntése értelmében, lemondanak az „Iskola másképp” programról és a gimnáziumi és középiskolás diákoknak egy héttel rövidebb lesz a téli vakációja, hogy bepótlják az előre nem tervezett két hetes vakációt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.11)

A PSD kész részt venni egy nagykoalíciós kormányban

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsa hétfőn jóváhagyta, hogy vezetői tárgyalásokat kezdjenek a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a kisebbségek frakciójával egy nagykoalíciós kormány felállításáról. Sorin Grindeanu elnökhelyettes szerint a PSD igényt tart a kormányfői posztra és érvényesíteni akarja politikai programja legfőbb elemeit, egyebek mellett a bérek, a nyugdíjak és a családi pótlék emelését. Grindeanu kizárta, hogy a megalakítandó nagykoalíciós kormány miniszterelnöke ismét Florin Cîţu, a PNL elnöke legyen, akinek a kormányát a PSD bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg a parlamentben. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfő este dönt arról, hogy a PSD-vel vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alakít-e kormányt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.11)

A tűzifa kétszeresére drágult a tavaly óta

A tűzifa ára a tavalyi évhez képest megduplázódott, ennek fő oka az energia- és gázárak emelkedése, de az erdészeti adminisztrációban felhalmozódott akadályok is. A tavaly egy köbméternyi tűzifa 250 lej volt, az idén már csaknem 500 lej, de a nagy forgalmazók még 900 lejért is adhatják. A romániai lakások csaknem felét tűzifával melegítik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.11)

Bogdan Aurescu külügyminiszter amerikai hivatali kollégájával, Antony Blinkennel találkozik Washingtonban

Bogdan Aurescu külügyminiszter amerikai hivatali kollégájával, Antony Blinkennel találkozik hétfőn, Washingtonban. A megbeszélések napirendjén szerepel, egyebek mellett, Románia felvétele az amerikai vízummentességi programba. A román Külügyminisztérium közleménye szerint Bogdan Aurescu tárcavezető ismételten megerősiti, hogy Romániának, mint az Egyesült Államok stratégiai partnerének érdeke, hogy konkrét előrelépés történjen a vizummentességi programban, ami a román állampolgárok számára kiemelten fontos célkitűzés. A washingtoni megbeszélések napirendjén szerepel továbbá a fontosabb stratégiai összekapcsolási projektek előmozdítása is, mint például a Rail-2-Sea projekt, amely egy 3 663 kilométer hosszú vasútvonal fejlesztését és korszerűsítését irányozza elő, amely összeköti a lengyelországi Gdańsk kikötőt a romániai Konstanca kikötővel, valamint a Via Carpatia, a Földközi-tengert a Balti-tengerrel összekötő autópálya-projekt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.11)

Lazio olasz régió egészségügyi tanácsosa újabb védelmi intézkedések meghozására szólitotta fel a római kormányt a kelet-európai országok állampolgáraival szemben

Alessio D’amato, Lazio olasz régió egészségügyi tanácsosa újabb védelmi intézkedések meghozására szólitotta fel a római kormányt az egyes kelet-európai országokból – mint például Románia és Bulgária – Olaszországba érkező állampolgárokkal szemben, mivel az illető országokban a koronavirussal való fertőzés különösen aggasztó. Az idős embereket gondozó személyekre utalva, Alessio D’amato leszögezte, hogy esetükben a karantén elrendelése nem jelentene diszkriminativ intézkedést, csak elővigyázatosságot, amit az együttműködés szellemében kell gyakorlatba ültetni, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.11)
Rozália Gănciulescu, RADOR