La Napoli există un spital unde sunt tratate…păpuşile

În centrul oraşului Napoli, există un loc special unde sunt reparate emoțiile și unde amintirile sunt salvate de la uitare. În acest spital, păpușile și ursuleții de pluș se întorc din nou la viaţă, iar proprietarii lor îşi retrăiesc copilăria pierdută.
„Primul lucru pe care-l observăm la persoanele care ne contactează este că au o mare dorință de a-şi spună povestea și mai ales motivul pentru care această păpușă continuă să ocupe un loc unic în viaţa lor”, spune Tiziana Grassi, proprietara atelierului. „Aşadar, în spatele acestor păpuși există mereu o poveste extraordinară.”
Coletele în care sosesc prețioșii pacienți, însoțite de scrisori și cereri de ajutor, sosesc din Italia și din întreaga Europă. „Prin restaurare, reuşim să recuperăm emoțiile oamenilor şi mai ales exact acel moment în care s-au simțit copii și și-au îmbrățișat păpuşa mult iubită”, explică Tiziana.
Spitalul din mijlocul oraşului de la poala Vezuviului este un un spital special. Aici, pacienții nu mor și sunt cu toții externați într-o stare perfectă de sănătate.
Tiziana și-a moștenit pasiunea de la tatăl ei și de la bunici și străbunici. Primul atelier care repara păpuși a fost deschis la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar acum ea l-a transformat într-un loc magic în care atât copiii, cât și adulții își pot redescoperi lumea fantastică.
Pentru păpuși, a intra în acest loc înseamnă a fi reparate și ajustate, însă pentru toți ceilalți înseamnă să retrăiască din nou magia copilăriei.cpaunel/rcostea

www.euronews.it – 5 noiembrie