Ora optimă de culcare pentru sănătatea inimii

Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că momentul optim pentru a merge la culcare noaptea este între orele 22:00 şi 23:00, pentru a asigura sănătatea inimii.
O echipă de cercetători de la UK Biobank a studiat 88.000 de voluntari şi consideră că sincronizarea orelor de somn cu ceasul biologic al fiecărei persoane poate explica legătura stabilită cu un risc redus de infarct miocardic şi accident vascular cerebral.
Ritmul natural de 24 de ore al corpului uman este important pentru o stare fizică bună, vitalitate şi tensiune arterială normală.
Rezultatele studiului sunt publicate în „European Heart Journal”. Autorii săi au colectat şi analizat date despre timpul de somn şi de veghe pe o perioadă de şapte zile, folosind un dispozitiv purtat de voluntari pe mână.
Au fost analizate date care arată starea inimii şi a circulaţiei sângelui. Studiul a durat şase ani. În această perioadă, peste 3.000 dintre participanţi au dezvoltat boli cardiovasculare. Majoritatea s-au culcat mai târziu sau mai devreme decât timpul „ideal” stabilit între orele 22:00 şi 23:00. „Rezultatele arată că mersul la culcare mai devreme sau mai târziu noaptea are mai multe şanse să perturbe ceasul biologic, cu consecinţe periculoase pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat conducătorul studiului, dr. David Plans, de la Universitatea din Exeter./ddaniela

www.dariknews.bg – 10 noiembrie