Peștele te ferește de boli ale creierului

Oamenii de știință francezi au găsit o legătură între consumul de cantități mai mari de pește și un risc redus de boli ale creierului, relatează ediția electronică a publicației „Medical Express”, citată de BTA. Boala cerebrală afectează vasele de sânge din creier și este un factor de risc pentru demență vasculară și accident vascular cerebral. Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux au analizat datele din studiul pe scară largă Three City privind legătura dintre bolile vasculare și demența. Rezultatele studiului lor au fost publicate în revista Neurology. Oamenii de știință francezi au analizat datele studiului, prin scanarea a 1.623 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani care nu au suferit un accident vascular cerebral și nu suferă de boli vasculare și demență. Participanții au completat și un sondaj despre obiceiurile lor alimentare. Ei au fost împărțiți în patru grupe, în funcție de cât de des au mâncat pește – mai puțin de o dată pe săptămână, o dată pe săptămână, de două sau de trei ori pe săptămână sau de patru sau mai multe ori pe săptămână. Cercetatorii au comparat apoi simptomele bolii vasculare în randul participantilor din fiecare grup. Cei care au mâncat mai mult pește au avut mai puține leziuni cerebrale detectate de scaner decât cei care au mâncat mai puțin pește. Conexiunea dintre dieta cu pește și bolile vasculare a fost mai pronunțat exprimată la persoanele cu vârsta cuprinsă între 65-69 de ani, în comparație cu participanții mai în vârstă din studiu și nu a fost găsită nicio asociere semnificativă la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani. „Pentru majoritatea dintre noi, riscul de demență depinde de interacțiunea complexă dintre mulți factori genetici și cei din mediul nostru. Este esențial să înțelegem care sunt aspectele stilului nostru de viață care au cel mai puternic impact asupra sănătății creierului nostru, astfel încât să putem lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la felul în care trăim”, a spus droctorul Rosa Sancho, coordonator al studiilor de la ONG-ul Alzheimers Research UK”./pmirela/ddaniela

www.24chasa.bg