2021. november 11

Több tucatnyi nyugdijas tiltakozott a Cotroceni Palota előtt

Több tucatnyi nyugdijas a Munkaügyi Minisztérium előtt tiltakozott csütörtökön, majd innen átovonult a Cotroceni Palota épületéhez, ahol úgyszintén kifejezte elégedetlenségét amiatt, hogy a hatóságok nem hoznak konkrét intézkedéseket az áremelkedések közepette. A nyugdijasok elégedetlenségüknek adtak hangot a politikai instabilitás és a kötelező zöldigazolvány miatt is. A Nyugdijasok Országos Sövetségének elnöke, Marin Iancu kihangsúlyozta: „Nem értünk egyet a kormányzók alkudozásával, ami a nyugdijjuttatás indexelését illeti. A nyugdijakkal kapcsolatosan az utóbbi két évben a kormány becsapott bennünket, hazudott. Hogyan tud megélni egy nyugdijas, aki 35-40 évi munka után csak  1.100-1500 nyugdijat kap?”, tette fel a kérdést Marin Iancu, hozzáfűzve: A nyugdijak indexelése nem vezet  a nyugdijasok életszinvonalámak a javulásához. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Romániának le kell mondani a fafűtésről

A következő két évben Romániának le kell mondania a lakások tűzifával való melegitéséről és át kell térnie az újrahasznositható és zöldenergiák használatára. E célkitűzést Románia vállalta a járvány után gyakorlatba ültetendő, Brüsszel által jóváhagyott országos helyreállitási tervben is, azonban e célkitűzés nehezen teljesithető. A romániai gazdaságok aránya, amelyek tűzifát használnak, nagyon magas az európai átlaghoz képest, ezeknek több mint fele ezt az üzemanyagot használja elsődleges energiaforrásként, vidéken pedig arányuk meghaladja a 80%-ot is. A tűzifa árával kapcsolatosan Sorin Nicolicioiu, az Erdészeti Osztály igazgatója elmondta: A napokban a parlament megállapította, hogy az áfát 19%-ról 5%-ra csökkenti, ami a tűzifa árának 14%-al való csökkenését jelenti. Az árak azonban erdőkerületenként változnak. Orşovan, például egy köbméternyi tűzifa, áfa nélkül, 200 lejbe kerül. A probléma azonban az, hogy az áfacsökkentés nem garantálja az árcsökkentést is. Mi több ezt az intézkedést is későre hozták meg, mivel a lakosság nagyrésze már megvásárolta a téli fűtésre szükséges famennyiséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

A kormány támogatja az oktatási törvény módosítását a „Zsidók történelme, a Holokauszt” nevű tantárgy bevezetézével a közép- és a szakoktatási kerettantervekbe

A kormány támogatja az oktatási törvény módosítását a „Zsidók történelme, a Holokauszt” nevű tantárgy bevezetézével a közép- és a szakoktatási kerettantervekbe. Alexandru Muraru, az antiszemitizmus és xenofóbia leküzdéséért felelős külön kormánymegbizott kifejtette: A kormány azt javasolja, hogy az új iskolai diszciplína tananyagát és módszertanát az Oktatási Minisztérium és a  romániai holokauszt-kutató nemzeti intézet, az „Elie Wiesel” szakértői dolgozzák ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

A román jegybank emelte az idei és a jövő évi inflációs prognózisát

A Román Nemzeti Bank 1,9 százalékponttal, 7,5 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését, a jövő évi prognózist pedig 2,5 százalékponttal, 5,9 százalékra növelte. A román központi bank csütörtökön tette közzé legújabb inflációs jelentését, amelyben közölte, hogy decemberben 7,5 százalék fogyasztói árindexre számít az augusztusban közölt 5,6 százalékhoz képest. Rámutattak, hogy a szeptemberi gyors emelkedést követően az energiaárak ideiglenes hatósági rögzítésének köszönhetően az infláció lassulni fog, ezért számítanak év végére 7,5 százalékos növekedésre.Októberben 7,94 százalékra gyorsult a román éves infláció a szeptemberi 6,3 százalékról. A magas inflációt főleg a villamosenergia 24,65 százalékos, a gáz 46 százalékos és az üzemanyag 23 százalékos drágulása okozta. A román jegybank kedden 25 bázisponttal, 1,75 százalékra emelte az alapkamatot, miután októberben is ugyanolyan mértékben 1,50 százalékra növelte.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

A Veteránok Napja

A Veternánok Napját ma minden helyőrségben megünneplték, ahol olyan katonai egységek vannak, amelyek küldetést teljesítettek a külföldi hadszintereken. A fővárosban katonai és vallásos ceremóniát tartottak, virágkoszorúkat helyeztek el az Ifjúsági Parkban található emlékműnél. Nicolae Ciucă ideiglenes védelmi minsizter megjegyezte: „Ez mindannyiunk számára nemcsak a szimbolizmus eleme, hanem egy olyan elem, mely révén egyszerre élünk mindazokkal, akik ilyen küldetést teljesítettek, és úgy gondolom, hogy példaértékű mindazok számára, akik a hazájukat akarják szolgálni a román zászló szineiben”. 1996 és 2021 között a külföldi hadszintereken szolgált katonák közül 30-an veszitették életüket, mig többen mint 200-an megsebesültek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Rozália Gănciulescu – RADOR