Bulgaria a solicitat asistenţă pentru COVID-19 în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al UE

Ministerul Sănătăţii de la Sofia a anunţat că a solicitat activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene.
În cadrul acestui mecanism, Bulgaria poate primi: oxigen medical, echipamente pentru oxigenoterapie cu debit mare pe canulă nazală (HFNC), aparate respiratorii, paturi de terapie intensivă, monitoare pentru pacienţi, profesionişti medicali pentru a ajuta în tratamentul pacienţilor cu COVID-19.
Scopul activării mecanismului este ca în cazul deteriorării accentuate a situaţiei legate de pandemie, mijloacele necesare pot fi asigurate imediat.
Până în prezent, medicii bulgari se confruntă cu valul epidemic şi nu este nevoie de echipamente suplimentare.
„Bulgaria a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Balazs Ujvari. „Centrul nostru de coordonare pentru răspuns rapid lucrează permanent pentru a realiza contactul cu toate statele membre şi pentru a vedea dacă vreunul dintre acestea este în măsură să furnizeze echipamentul solicitat. În acelaşi timp, analizăm stocurile disponibile ale rezervei noastre, care se află în mai multe ţări. Imediat ce vom primi confirmare de la aceste birouri, Comisia va prelua 75% din fondurile pentru transportul necesar, dacă se face o ofertă în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă”, a subliniat Ujvari.
Mecanismul de protecţie civilă al UE coordonează acţiunile de răspuns la dezastre naturale şi provocate de om./ddaniela/ilapadat

(www.dariknews.bg – 11 noiembrie)