Circa 38.000 de elevi din Bulgaria au fost testaţi pentru COVID-19 în şcoli

Zeci de mii de elevi bulgari din clasele I-IV au revenit la şcoală, cursurile în format fizic fiind reluate în 2.538 de clase. „37.832 de elevi din 13 regiuni ale Bulgariei au fost testaţi pentru COVID-19 în şcoli, după ce părinţii şi-au dat acordul în acest sens. Cinci copii au avut probe pozitive – doi la Sofia, câte unu la Varna, Dobrici şi Pazardjik”, a anunţat ministrul educaţiei şi ştiinţei, prof. Nikolai Denkov. În multe regiuni ale Bulgariei, însă elevii nu au putut reveni în bănci, din cauza lipsei de teste. În zilele următoare vor fi livrate mai multe teste, iar numărul elevilor din şcoli va creşte.
„Testarea elevilor în sala de clasă este o nouă modalitate de a asigura un mediu şcolar sigur”, a adăugat Denkov. La realizarea testării au participat 3.549 de voluntari, dintre care 3.271 de părinţi, dar şi asistenţi medicali şi studenţi la medicină.
A fost testat şi personalul pedagogic. Dintr-un total de 2.717 cadre didactice, şase au fost testate pozitiv – trei la Varna, câte unul la Gabrovo, Dobrici şi Sofia.
„Prin depistarea acestor probe pozitive, am prevenit infectarea altor elevi şi cadre didactice”, a precizat ministrul educaţiei.
De asemenea au fost testaţi şi 1.507 angajaţi, personal nepedagogic, fiind raportate trei probe pozitive – două la Varna şi una la Sofia.
Alte 86.000 de teste pentru depistarea COVID-19 vor fi distribuite în cursul zilei de joi la Plovdiv, Burgas, Ruse şi Vraţa.
În şcoli sunt folosite teste antigen rapide, pe bază de salivă./ddaniela/ilapadat

(www.bnr.bg – 11 noiembrie)