Continuă negocierile pentru formarea guvernului

Reporter: Constanța Comănici – Negocierile pentru viitorul program de guvernare al coaliției PNL, PSD, UDMR continuă joi la capitolele muncă, sănătate și educație. Miercuri au fost abordate teme bugetare și fiscale asupra cărora există apropieri ale punctelor de vedere. Sunt însă și câteva divergențe majore, cum ar fi impozitarea marilor averi, propusă de PSD și respinsă categoric de PNL. Reporterul RRA Alina Stănuță urmărește discuțiile și relatează.
Reporter: Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, spunea că social-democrații au propus în cadrul negocierilor, la capitolul economie-finanțe, creșterea salariului minim, a pensiei minime, dar și a alocațiilor pentru copii. Pentru a crește veniturile la buget, care să acopere aceste majorări, social-democrații propun mai multe măsuri în domeniul fiscal.
Sorin Grindeanu: Prima dintre ele ar fi cea legată de taxarea luxului. Este un lucru pe care nu îl inventăm noi. Vrei iaht, plătești în plus. Doi: România are cea mai mică rată de colectare la nivelul Uniunii Europene. Este un lucru care este absolut necesar să-l corectăm. Trei: e nevoie de un efort național pentru combaterea evaziunii fiscale. Patru: nu suntem de acord cu eliminarea facilităților pentru cercetare, IT și construcţii.
Reporter: Premierul interimar, Florin Cîțu, președintele PNL, arăta că liberalii nu se opun creșterilor de salarii sau pensii, dar acestea trebuie să aibă loc cu încadrare în ținta de deficit asumată – mai preciza acesta. Florin Cîțu menționa şi că în cadrul negocierilor, liberalii au subliniat că nu sunt de acord cu propunerea PSD de impozitare progresivă.
Florin Cîţu: În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm pe cineva că a muncit şi că a acumulat active, dacă vrem să îl penalizăm suplimentar. Mie nu mi se pare normal acest lucru. A, dacă e vorba de evaziune fiscală, bineînţeles că sunt de acord să eliminăm evaziunea fiscală, dar nu sunt de acord ca românii care muncesc, îşi asumă riscuri, investesc şi au plătit impozite şi să venim după aceea să spunem că mai trebuie să mai plătiţi ceva, pentru că asta e justiţie socială. Cu asta nu suntem de acord, dar suntem de acord cu eliminarea evaziunii fiscale la orice nivel: şi la nivel mic, şi la nivel mare.
Reporter: Pe de altă parte, Florin Cîţu a menționat că în structura noului executiv se vor regăsi încă două ministere. În privința numelui premierului, discuțiile continuă între cele trei partide, dar este clar că PSD, PNL și UDMR vor merge la Palatul Cotroceni cu o singură propunere, a mai spus Florin Cîțu.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 noiembrie)