2021. november 12

A PNL motanig nem tárgyalt Nicolae Ciucă új miniszterelnöki jelöléséről

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) mostanig nem tárgyalt Nicolae Ciucă új miniszterelnöki jelöléséről, közölte Florin Cîţu liberális elnök, aki nem zárta ki, hogy figyelembe veszik ezt a lehetőséget is a Szociáldemokrata Párttal (PSD) sorra kerülő tárgyaláson. „A PNL nem mond le a liberális elvekről és nem teheti meg, hogy ezen elvek háttérbe szoruljanak a szociáldemokratákkal való esetleges kormányzás esetén”, fűzte hozzá Florin Cîțu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Folytatódnak a tárgyalások a PSD, a PNL és az RDMSZ között

Folytatódnak a tárgyalások a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ között az új kormánprogramról. Az oktatás terén – amelyet a tárgyaló bizottság pénteken vitatott meg – nem voltak nézeteltéréses elemek, nyilatkozta Sorin Câmpeanu ideiglenes tanügyminiszter, aki a kormányprogramban szereplő, e három politikai alakulat által helyeselt pontokat is megemlitette. Többek között egyet értettek abban, hogy az egyetemisták esetében növelni kell a szubvenciót a diákotthonokban és kantinokban költött összegek fedezése éredekében, illetve a közlekedési eszközök beszerzésével az iskolások számára. „Megállapodtunk néhány, a kisebbségi nyelvű oktatáshoz kapcsolódó elemben is”, fűzte hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Klaus Iohannis államfő a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjével tűntette ki Nadia Comăneci többszörös olimpiai bajnok román tornászt

Az államfő a Románia Csillaga érdemrend tiszti fokozatát adományozta Nadia Comăneci többszörös olimpiai bajnok román tornásznak 60. születésenapja alkalmából. Klaus Iohannis a kivételes sportpályafutásában elért eredményeinek, Románia képviselőjeként elért kiemelkedő teljesitényének, valamint a sport népszerűsitéséért tett erőfeszitésének elismerése jegyében részesitette e kitűntetésben Nadia Comăneci-et. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Ludovic Orbán pártból való kizárásáról döntöttek

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó testületének ülésén megszavazták Ludovic Orbán volt liberális vezető pártból való kizárásáról szóló javaslatot. Orbannak kézbesitették a kizáró határozatot, de azt az Országos Politikai Tanácsnak is jóvá kell hagynia. A volt liberális vezető dühösen távozott az ülésről és csalódottságának adot hangot a jelenlegi vezetőség döntése miatt, „mindazután, amit 31 éven át tett a PNL-ben”. „Megtiszteltetés számomra, hogy egy pusztító banda áldozata vagyok, amely abszurd döntést hozott: ahelyett, hogy ők távoztak volna a párt éléről vagy saját magukat zárták volna ki amiatt, amit tettek, engem zártak ki a Nemzeti Liberális Pártból. A mai döntés szabad emberré tesz, aki szabadon képviselhet minden jóhiszemű polgárt, minden olyan embert ebben az országban, akiknek – úgy gondolom – megvan az esélye arra, hogy politikai szinten becsületesen képviseltessék magukat.Nem sajnálok semmit, amit az elmúlt 31 évben tettem”, deklarálta Ludovic Orban. A kizárási javaslatról titkos szavazással döntöttek, 31 igen és kettő ellenszavazattal. A PNL vezetése azután döntött, hogy Ludovic Orban a közelmúltban ismételten birálta a párt jelenlegi vezetését és Klaus Iohannis államfőt. Ludovic Orban kilépett a PNL parlamenti csoportjából is. Őt 16 libertális szenátor és képviselő követte, de mostanig egyikük sem távozott a pártból.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Legkevesebb 30%-kal drágult a kenyér a búza, a liszt és az üzemanyagok árának növekedése miatt

A nyáron egy tonna búza 210 euró volt, mig most a tőzsdén már 280-290 euró. A sütőipari dolgozók szerint az ár emelkedni fog, mivel nagyon nagy a kereslet a nemzetközi piacon.A begyűjtés után a termelők a búzát tonnánkánt 800-900 tudták eladni, mig ma 1.300 lej. Az áremelkedéssel kapcsolatosan a vélemények megoszlanak. A termelők egyrésze úgy véli, hogy a búza ára a nemzetközi piacon tapasztalt nagy kereslet miatt szabadult el, mig mások szerint a nagy felvásárlók miatt, akik a világ termelésének nagy részét felhalmozták raktáraikba. A búza megdrágulása miatt a liszt ára csaknem megduplázódott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Rozália Gănciulescu