MESAJUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE CU PRILEJUL ZILEI STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII

Sărbătorim, astăzi, Ziua Statului Major al Apărării, structură  înființată, la 12 noiembrie 1859, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Corpul de Stat Major General al Principatelor Unite a fost format din militari cu o bogată experiență, având misiunea principală de a coordona și organiza organismul militar.

Sub diferitele sale denumiri, Statul Major al Apărării, a fost și a rămas și astăzi structura principală de concepție și conducere a operațiilor întrunite, cu un rol esențial în transformarea, modernizarea, instruirea și pregătirea militarilor pentru a îndeplini misiunile constituționale încredințate Armatei României. Este, de asemenea, responsabil de planificarea și operaționalizarea forțelor, ridicarea graduală a capacității de luptă și mobilizarea armatei.

În contextul aderării la Alianța Nord-Atlantică, Statul Major al Apărării a avut un rol deosebit de important în implementarea standardelor NATO în domeniul militar și în implementarea sistemului de comandă, control, comunicații, informații și informatică.

De la nivel central au fost planificate și conduse numeroase exerciții multinaționale care au contribuit la creșterea gradului de interoperabilitate cu armatele celorlalte state aliate.

Statul Major al Apărării este, astăzi, o structură suplă, complet profesionalizată, capabilă să conducă orice tip de operație militară întrunită, desfășurată pe teritoriul național sau în afara granițelor țării, independent sau în context multinațional.

Pandemia care ne-a afectat tuturor viețile de mai bine de un an și jumătate a demonstrat că Statul Major al Apărării are capacitatea şi are personalul necesar care încadrează Statul Major al Apărării în măsură să desfăşoare un număr impresionant de activități logistice în sprijinul cetățenilor și al eforturilor autorităților pentru revenirea la normalitate.

Sistemul medical militar, aflat sub directa coordonare a SMAp, s-a implicat la capacitatea maximă atât pentru asigurarea asistenței medicale pentru toți românii afectați de boală, dar și în campania de vaccinare a populației.

Rezultatele obținute până acum dovedesc cu prisosință că personalul medico-militar este în măsură să desfășoare toată paleta de misiuni.

Doresc să vă transmit acum, la ceas aniversar, tuturor celor care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea în Statul Major al Apărării, gândurile mele de recunoștință pentru tot ceea ce ați făcut şi încrederea că, în viitor, vom face tot ceea ce ne stă în putinţă să putem să ne îndeplinim misiunile şi să atingem standardele aşa cum ni le-am asumat.

Am făcut parte din această structură pentru o perioadă de aproximativ cinci ani şi vreau să vă spun că am cunoscut această instituţie din interiorul său, iar tot ceea ce îmi revine în minte în momentul de faţă este să recunosc eforturile care s-au făcut de-a lungul timpului pentru ca Statul Major General, ulterior Statul Major al Apărării, să reuşească să îşi asume toate transformările, toate deciziile care au vizat modernizarea nu numai a structurilor de conducere ale Armatei, dar şi tot ceea ce presupune acest proces prin care să recuperăm tot ceea ce nu am reuşit în ultimii 20-30 de ani şi să creem aceste capabilităţi militare de care ţara noastră are nevoie, pentru a fi în măsură să ne îndeplinim rolul constituţional, precum şi pentru a ne îndeplini sarcinile ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Dincolo de a-mi exprima recunoştinţa şi aprecierea pentru tot ceea ce s-a desfăşurat realizat la nivelul Statului Major al Apărării conducerii militare a Armatei României, folosesc acest prilej pentru a felicita întregul personal al Statului Major al Apărării pentru întreaga activitate pe care a desfăşurat-o de-a lungul timpului dar, în mod deosebit, pentru că suntem aici să sărbătorim Statul Major al Apărării în anul 2021, pentru întreaga activitate desfăşurată în acest an şi, de asemenea, să îmi exprim convingerea că veţi continua procesul deloc uşor de consolidare a capacităţii operaţionale a Armatei, instituţie în care cetăţenii României au mare încredere.

Este, de asemenea, un prilej pentru a-i felicita pe toţi cei care îşi sărbătoresc, astăzi, ziua armelor şi vorbesc de cercetaşi, de topogeodezii militari, două dintre corpurile care au luat fiinţă şi s-au născut odată cu Statul Major al Apărării. Le transmit tuturor gândurile bune, aprecierea şi recunoştinţa pentru profesionalismul demonstrat în îndeplinirea misiunilor.

Daţi-mi voie să închei, mulţumindu-vă încă odată pentru tot efortul şi sacrificiul de care au dat dovadă militarii români, pentru tot efortul, dăruirea şi profesionalismul corpului de cadre militare şi personalului civil care îşi desfăşoară activitatea în Statul Major al Apărării, începând de la şeful Statului Major al Apărării şi până acolo unde fiecare om din structurile care zi de zi acţionează pentru tot ceea ce presupune îndeplinirea misiunilor Statului Major al Apărării. Toţi merită să fie amintiţi şi merită recunoştinţa noastră.

Încă odată, la mulți ani Statului Major al Apărării!

La mulţi ani cercetaşi, la mulţi ani topogeodezi!

MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE

NICOLAE IONEL CIUCĂ