Sondaj INSCOP: 80% dintre cei care ezită să se vaccineze spun că nu au încă destule informații și nu înțeleg ce conține vaccinul

Aproape jumătate dintre români declară că s-au vaccinat împotriva coronavirusului, iar peste o treime dintre cei neimunizați spun că intenționează să o facă în viitor – reiese dintr-un sondaj INSCOP.

Reporter: Mira Gomboș – Motivul invocat de aproape 80% dintre cei care ezită să se vaccineze este că nu au încă destule informații și nu înțeleg ce conține vaccinul. Dintre cei care vorbesc despre COVID, persoanele vaccinate au cea mai mare încredere în medici, iar cele nevaccinate în oamenii care au trecut prin boală.

Întrebați de unde obișnuiesc să se informeze cel mai des, jumătate dintre respondenți menționează posturile TV. Urmează rețelele sociale, ziarele, revistele și publicațiile online. Categoriile în care românii vaccinați au cea mai mare încredere, atunci când vorbesc despre COVID și imunizare, sunt: medicii, persoanele care au avut boala, profesorii și educatorii și abia apoi jurnaliștii și preoții, oamenii de afaceri și, în sfârșit, politicienii.

În cazul nevaccinaților, încrederea cea mai mare merge, în ordine, spre cei care au avut COVID, medici, preoți și profesori, iar în coada clasamentului se află din nou jurnaliștii, oamenii de afaceri și politicienii.

Aproximativ două treimi dintre respondenții nevaccinați recunosc că boala COVID-19 poate conduce la deces. Sondajul a fost realizat în perioada 17-25 octombrie pe un eșantion de 2.830 de adulți./lalexandrescu/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie